Nusse-directeur nu ook verdacht van witwassen

AMSTERDAM, 18 MAART. Het openbaar ministerie in Amsterdam verdenkt directeur R. Nusse van het failliete effectenkantoor Nusse Brink van heling, een juridische term die ondermeer wordt gebezigd bij witwaspraktijken.

Dat heeft persofficier mr. P. Kortenhorst vanmorgen desgevraagd bevestigd. Aanvankelijk werd de directie van Nusse Brink verdacht van verduistering en bedrieglijke bankbreuk. Maar nu daar voor Nusse ook heling is bijgekomen, betekent dit dat het onderzoek van justitie zich nu ook richt op de witwaspraktijken van dit kantoor voor twee criminele cliënten. De twee andere directeuren van het effectenkantoor, E. Brink en H.C. Misdorp, wordt vooralsnog geen heling ten laste gelegd. Zij worden behalve van bedrieglijke bankbreuk ook verdacht van verduistering, die slaat op de dollarobligaties van een cliënt die het effectenkantoor ten onrechte in onderpand gaf aan zakenbank MeesPierson.

De verdenking van heling is opmerkelijk, omdat dit betekent dat het openbaar ministerie zal moeten bewijzen dat het geld waarmee directeur R. Nusse transacties deed afkomstig was van criminele activiteiten. Vorig jaar bleek dat twee drugshandelaren, die banden hadden met de groep rondom de in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma, geld hadden witgewassen via effectentransacties bij Nusse Brink. Directeur R. Nusse onderhield de contacten met deze twee criminelen. Scharnierpunt van de zwart-geldstroom was een geheimzinnige brievenbusmaatschappij op het Kanaaleiland Jersey, Seacat geheten. Nusse stortte aanzienlijke cashbedragen, afkomstig van beide criminelen, op de rekening van de Seacat bij de Kas-Associatie, de bank van de beurs.

Nusse, Brink en Misdorp werden op 28 februari gearresteerd door de Amsterdamse politie. Brink en Misdorp werden binnen een week vrijgelaten, maar Nusse zit nog steeds vast. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank besloot Nusse langer vast te houden voor een termijn van minimaal 30 dagen. De redenen voor een dergelijke verlenging zijn behalve vluchtgevaar en belang van het onderzoek ook de vrees dat de verdachte ernstige delicten zal plegen.

Een nadeel voor het openbaar ministerie bij het vergaren van bewijslast voor heling is dat bij Nusse Brink een 'papieren' boekhoudersspoor ontbreekt, waaruit blijkt dat er sprake is van 'witwassen'. Het saldo op de rekening van beide criminelen is afkomstig van legale, winstgevende effectentransacties. Directeur Nusse kreeg in ruil voor deze winstgevende transacties cash geld van de criminelen, dat hij ondermeer op de rekening van Seacat stortte. De verruimde strafwetgeving voor heling geeft justitie de mogelijkheid Nusse te vervolgen op verdenking van schuldheling. Het openbaar ministerie moet dan eerst bewijzen dat het geld van misdaad afkomstig is en de verdachte “redelijkerwijs had moet vermoeden” dat het om misdaadgeld ging.

    • Karel Berkhout
    • Paul Wessels