Nijpels (46) lijsttrekker nieuwe partij voor ouderen

EINDHOVEN, 18 MAART. De 46-jarige Jet Nijpels uit Eindhoven wordt bij de verkiezingen van de Tweede Kamer lijsttrekker voor het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). Een woordvoerder van deze nieuwe partij heeft dit meegedeeld. Op de kandidatenlijst staan volgens hem dertig personen, afkomstig uit alle negentien kieskringen.

Secretaris L. Boogaard sr van het ANV vindt de betrekkelijk jeugdige leeftijd van de lijsttrekker niet van belang. “Bovendien hebben mensen die ouder zijn dan veertig jaar vaak problemen bij het vinden van werk. We willen ook die categorie aanspreken.” Mevouw Nijpels verbaast zich over de opschudding die haar leeftijd teweeg lijkt te brengen. “Ik voel me niet oud, in de zin van lichamelijk moe en versleten. Maar ik ga me zo langzamerhand wel zorgen maken over de toekomst. We mogen wel eens vooruit gaan kijken. Dus daar kan ik goed in meevoelen, en zeker in meepraten.” De secretaris staat op de tweede plaats op de lijst. “Ik ben 65 jaar. We kunnen elkaar goed aanvullen.” Nijpels, een schoonzus van de burgemeester van Breda en oud-minister E. Nijpels, heeft acht jaar namens de VVD in de Eindhovense gemeenteraad gezeten. Bij het opstellen van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen stond ze aanvankelijk op een onverkiesbare plaats. Na een interne ruzie daarover werd haar naam helemaal van de VVD-lijst geschrapt. Zij is twintig jaar lid geweest van de partij.

Vervolgens besloot Nijpels (“als duwer”) het Algemeen Ouderen Verbond te steunen door zich op een onverkiesbare plaats op die lijst te laten zetten. De partij behaalde in de Eindhovense raad vijf zetels en behoort daarmee tot de vier grootste fracties.