N-Korea bouwt volgens CIA twee nieuwe raketten

WASHINGTON, 18 MAART. James Woolsey, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft gisteren gezegd dat Noord-Korea bezig is om twee nieuwe ballistische raketten te ontwikkelen waarvan het bereik ver genoeg is om “Zuidoost-Azië, het gebied van de Stille Oceaan en - als ze geëxporteerd zouden worden - West-Europa te bedreigen”. Woolsey zei dit in een toespraak op een symposium.

“We kunnen bevestigen dat de Noordkoreanen twee nieuwe projectielen ontwikkelen die een groter bereik hebben dan de 1.000 kilometer van de huidige Noordkoreaanse raketten”, aldus Woolsey. Volgens Woolsey is de ontwikkeling van de projectielen nog niet zo ver gevorderd dat de raketten al proefvluchten hebben gemaakt. Woolsey zei dat de CIA de ontwikkeling van de raketten nauwkeurig in de gaten zal blijven houden, evenals “pogingen om de raketten naar landen in het Midden-Oosten te exporteren, zoals Iran”.

Begin deze week vertrok een inspectieteam van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) uit Noord-Korea, na een bezoek van twee weken aan zeven nucleaire installaties. De inspecteurs kregen geen toestemming van de Noordkoreaanse autoriteiten om testen te verrichten in de nucleaire centrales bij Yongbyon.

Winston Lord, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken met Azië in zijn portefeuille, zei gisteren naar aanleiding hiervan dat er nu geen “basis” meer is om de besprekingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, die maandag zouden plaatshebben, door te laten gaan.

Volgens Lord is de Amerikaanse regering ook haar beslissing aan het heroverwegen om de militaire oefeningen met Zuid-Korea (Team Spirit) alsnog te laten doorgaan. In ruil voor de toezegging van Pyongyang om de inspecteurs van het IAEA in Noord-Korea toe te laten, had Washington vorige maand 'Team Spirit' opgeschort.

Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, is er nog een kleine mogelijkheid dat de besprekingen met Noord-Korea maandag zullen doorgaan. “Zoals het er nu naar uitziet zullen er geen besprekingen zijn, maar zaterdag is er een nieuwe ontmoeting tussen Noordkoreaanse en Zuidkoreaanse delegaties bij Panmunjon en totdat die ontmoeting heeft plaatsgehad, kan ik geen definitief uitsluitsel geven”, zei Christopher gisteren in Washington. (Reuter, AP, AFP)