'Maastricht' op nieuwe munt van vijftig gulden

UTRECHT, 18 MAART. Gisteren is bij 's Rijks Munt in Utrecht officieel het eerste exemplaar van een nieuwe munt van vijftig gulden geslagen door de thesaurier-generaal van het ministerie van financiën, H.J. Brouwer.

De nieuwe munt wordt uitgegeven ter gelegenheid van de ratificatie van het Verdrag van Maastricht, dat op 1 november in werking trad.

De munt is een ontwerp van de Nederlandse kunstenares Marte Röling. Aan de ene kant van de munt is een lint met de twaalf sterren van de Europese Unie te zien en aan de andere kant een uit enkele lijnen opgebouwd portret van koningin Beatrix.

De nieuwe munt is de zevende in een reeks van vijftig gulden-munten die sinds 1982 wordt geslagen ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen. De vorige vijftig-guldenmunt is in 1991 geslagen ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus.

Van de nieuwe munt zijn 550.000 exemplaren bestemd voor het dagelijkse geldverkeer. Die munten zijn vanaf maandagochtend voor het publiek te verkrijgen bij banken en postkantoren. Verder worden nog twee speciale uitvoeringen van de nieuwe munt gemaakt, bedoeld voor verzamelaars. Die munten zijn alleen bij 's Rijks Munt te krijgen.

Vorige week vrijdag bleek dat een kantoor van de ING-bank in Assen al een exemplaar van de vijftig-guldenmunt in omloop had gebracht. De vergissing van de bank kwam aan het licht toen iemand met het muntstuk wilde betalen bij een slijterij.