Kinnesinne voorkomt Grieks gastoptreden

ROTTERDAM, 18 MAART. Gewoonlijk speelt waterpoloster Alice Lindhout bij ZPB Profus in Barendrecht. Gewoonlijk, maar op het moment “eventjes niet”. De 28-jarige international maakt gedurende enige weken deel uit van de selectie van het Griekse Vouliagmeni, dat deze week in Palermo uitkomt in de finale-ronde van het toernooi om de Europa Cup. Het zwakke Vouliagmeni dankt de kwalificatie voor de eindstrijd aan de Nederlandse, die in de voorronde eerder dit jaar haar internationale faam als 'topscorer' ook bij de club uit Athene waar maakte.

Maar in Italië kan Lindhout haar goaltjes niet meepikken. Het protest van de Nederlandse deelnemer Nereus tegen het spelen van de waterpoloster is door de internationale zwembond LEN toegewezen. En dus zit Lindhorst bij de wedstrijden van Vouliagmeni langs de kant van het zwembad. Tandenknarsend. Want volgens haar gebeurt het wel vaker dat voor de Europa Cup een club zich tijdelijk versterkt met een speelster van een andere vereniging. Ook al mag dat volgens de regels van de LEN niet. “Maar de LEN komt pas in actie als een club protesteert. En dat is in het verleden nog nooit gebeurt.” Daarom, meent Lindhout, is het wrang dat juist een club uit eigen land “moeilijk doet”. Ze begrijpt het ook niet. “Zelfs met mij is Vouliagmeni kansloos.”

Volgens Nereus-voorzitter Van Meerendonk is het optreden van Lindhout bij de Grieken ook niet het probleem. Zijn bezwaar is dat Lindhout enkele wedstrijden van ZPB heeft gemist. “De club was daardoor verzwakt. Er is dus sprake van competitie-vervalsing.” Lindhout lacht daarom. Volgens haar missen clubs ook regelmatig speelsters “wegens vakanties”.

Lindhout werd vorige zomer door Vouliagmeni benaderd. De club was op de hoogte van de regels, maar durfde het risico aan. Zelf zag Lindhout een kortstondig optreden bij de Grieken “als erkenning van mijn kwaliteiten”. Op de vraag of het haar financieel wat oplevert, valt een lange stilte die slechts wordt verstoord door een krakende telefoonlijn.

De Nederlandse zwembond overweegt inmiddels zijn regels aan te passen. Volgens de reglementen mag een speelster namelijk voor niet meer dan één Nederlandse club uitkomen.

    • Paul de Lange