Kind krijgt verstelbare prothese

ROTTERDAM, 18 MAART. In het academisch ziekenhuis in Groningen heeft een jongetje met botkanker een bovenbeenprothese met van buiten af verstelbare lengte gekregen. Als de jongen groeit, kan met een sterke magneet een schroef in de prothese worden verdraaid waardoor de prothese langer wordt.

Na ruim tien jaar ontwikkelingswerk door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Twente, waarbij de prothese eerst op proefdieren is uitgeprobeerd, is het instrument nu voor het eerst bij een kind geïmplanteerd.

In Nederland krijgen per jaar ongeveer vijftien kinderen een vorm van botkanker die een botoperatie van het dijbeen noodzakelijk maakt. Na die operatie groeide het been nauwelijks meer, waardoor het gezonde been vaak meer dan vijf centimeter langer werd dan het aangetaste been. Deze kinderen waren tot nu toe te helpen met een vaste prothese die om de paar jaar door een langer exemplaar moest worden vervangen. Naar schatting vijf kinderen kunnen jaarlijks met de nieuwe prothese worden geholpen waardoor vervolgoperaties overbodig worden.