Jaren 50/70

Chris In 't Velt: Jong in de jaren '50. Kosmos Z&K uitgevers, 128 blz. Prijs (incl. cd) ƒ 39,90. 'Jong in de jaren '70' (door Ed van Eeden en Peter Nijssen) en 'Jong in de jaren '60' (van Paul Damen) zijn even duur.

'De jaren vijftig werden (-) voor wie toen jong was gekenmerkt door de overgang van aardappelen met vette jus naar tuttifrutti', constateert Chris In 't Velt, met een verwijzing naar het beroemdste liedje van Little Richard. Geen wonder dat hij in zijn boekje Jong in de jaren '50 - Tijdsbeeld van een generatie ruim aandacht besteedt aan de oorsprong van de rock 'n' roll en de invloed ervan op het Nederland van Willem Drees en Eddy Christiani. Temidden van anekdotes over de wederopbouw, de verzuiling, de Koude Oorlog, Frits van Egters en Karel Appel, staan uitgebreide biografieën van alle pioniers van de rock. Te uitgebreid eigenlijk, want in een boekje dat zo duidelijk op de Nederlandse markt is gericht (en dat zo appelleert aan de 'buiten-waait-de- wind-om-het-huis'-nostalgie van de koper) leiden al die Amerikaanse verhalen een beetje af. Gelukkig komt de typisch Hollandse kneuterigheid in de andere hoofdstukken volop aan bod, zodat de liefhebber niet verstoken blijft van jaren-vijftigfenomenen als lichtspreiding, 'Top of Flop' en Het Vreselijke Jeugdprobleem.

Jong in de jaren '50 is het derde deel in een serie korte monografieën over de na-oorlogse generaties. Bij ieder deel wordt een cd'tje geleverd waarop popmuziek uit de betreffende periode te horen is. Voor de jaren vijftig is dat een mooie selectie: veel rock 'n' roll (van onder anderen Jerry Lee Lewis en Little Richard), een paar heerlijke zwijmelnummers, en de onovertroffen blues 'I Put A Spell On You' van Screamin' Jay Hawkins.

    • Pieter Steinz