Hoorzittingen in Senaat over Whitewater

WASHINGTON, 18 MAART. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren besloten op een nog onbekend tijdstip hoorzittingen te houden over de Whitewater-affaire, waarin president Clinton en zijn echtgenote Hillary zijn verwikkeld.

De unanieme beslissing van de Senaat kwam tot stand na een dag lang onderhandelen tussen de Democratische leider George Mitchell en de Republikeinse leider Bob Dole.

De leiders van beide partijen, die al twee weken scherp verdeeld zijn over het nut van hoorzittingen over Whitewater in het Congres, mogen nu bepalen wanneer die zittingen gehouden zullen worden. Over dat tijdstip moeten zij opnieuw onderhandelen.

De resolutie van de Senaat bepaalt dat de hoorzittingen niet het werk van de speciale aanklager Robert Fiske mogen belemmeren. Fiske heeft al eerder laten weten niets te voelen voor een onderzoek door het Congres omdat dit zijn eigen strafrechtelijk onderzoek zou kunnen dwarsbomen. Fiske is in januari benoemd om te onderzoeken of Clinton en zijn echtgenote strafbare feiten hebben gepleegd bij financiële transacties rondom het onroerend-goedproject Whitewater in Arkansas in de jaren tachtig.

De Republikeinen senatoren Dole en Alfonse D'Amato sturen al twee weken vrijwel dagelijks aan op hoorzittingen door het Congres om het Whitewater-schandaal volledig te openbaren. De Democraten op hun beurt beschuldigen de Republikeinen ervan de president uit partijpolitieke overwegingen te willen beschadigen. De beslissing van de Senaat lijkt op het eerste gezicht een overwinning voor de Republikeinen, maar de resolutie is minder gedetailleerd dan zij wilden.

Clintons naaste adviseur George Stephanopoulos ontving vandaag als elfde regeringsfunctionaris een oproep om voor de Grand Jury in het Whitewater-onderzoek van Fiske te verschijnen. Stephanopoulos is het zevende staflid van het Witte Huis dat wordt gehoord. (Reuter, AP)