Foto

Foto: LILLE - In heel Frankrijk zijn gisteren tienduizenden jongeren de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het plan van de regering het minimumloon met 20 procent te verlagen in ruil voor nieuwe banen en scholing.

In veel steden, waaronder Lyon, Bordeaux, Lille en Parijs, kwam het tot ernstige botsingen met de politie toen demonstranten winkelruiten insloegen, auto's omgooiden en met stenen begonnen te gooien. In Parijs was het de derde keer binnen één maand dat jongeren de straat opgingen om te protesteren tegen regeringsplannen. Bij de ongeregeldheden, die tot laat in de avond voortduurden, raakten tientallen demonstranten en politiemensen gewond. Honderden mensen werden gearresteerd. Minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua sprak op een persconferentie van een “duizendtal zeer gewelddadige hooligans en delinquenten” die het vreedzame protest verstoorden. In Frankrijk zit een kwart van de jongeren zonder werk. (Foto Reuter)