Forse daling obligatiekoersen treft ook aandelen

AMSTERDAM, 18 MAART. De aandelenbeurs werd vanmorgen getroffen door een fors lagere obligatiemarkt. De noteringen van de staatsleningen gaven forse verliezen te zien van een halve tot een volle punt met als uitschieter een verlies van 1,45 punt voor de 7,5 procent lening 1993/2023.

AMSTERDAM Oorzaak van de flauwe stemming bij de obligaties was volgens handelaren de vrees, dat de rente in de Verenigde Staten volgende week omhoog zal gaan. Ook het uitblijven van een rentedaling in Duitsland werd als oorzaak aangemerkt.

De flauwe obligatiemarkt miste haar uitwerking op de aandelenfondsen niet. De meeste actieve waarden lagen onder het slot van donderdag, waarbij Hoogovens ronduit kelderde. De donderdag bekendgemaakte cijfers vielen wat tegen, terwijl de onzekere vooruitzichten tot enige reserve maanden. “Het publiek houdt het even voor gezien en biedt “oventjes” aan”, aldus een handelaar. Hoogovens daalde 3,70 gulden tot 61,10 gulden.

Uitgever VNU bleef onder druk liggen en op 182 gulden werd 2 gulden verlies geleden. Eenzelfde achteruitgang viel waar te nemen voor DSM op 124,40 gulden. Één tot anderhalve gulden verlies was er voor ABN Amro Bank op 66,40 gulden. Heineken kwam uit op 229,50, Nedlloyd op 70,20 en ING op 83. Verder bleven de verliezen voor de hoofdfondsen beperkt tot een paar dubbeltjes of kwartjes. De AEX-index stond rond half twaalf 3,55 punt lager op 420,95.

Op de lokale markt lag Schuttersveld ruim 3 procent lager aangeboden. Een scherp ingezakte winst in 1993 lokte aanbod uit. Het aandeel werd 1,50 guldengoedkoper op 44,50 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft zich vanmorgen op de Europese valutamarkten hersteld van de koersdaling van de voorgaande dagen. Om 12.00 uur werd in Amsterdam 1,9028 gulden genoteerd, tegen een slot van 1,8885 gulden gisteren. De koers was donderdagavond op de valutamarkt in New York al gestegen tot bijna 1,90 gulden

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren overwegend omhoog gegaan. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 16,99 punten tot 3865,14 punten. Er werden ruim 304 miljoen aandelen verhandeld, na 307 miljoen op de voorgaande dag.

De handelaren verkeerden in afwachting van het aflopen van drie termijncontracten op vrijdag en wilden dus geen risico's nemen. Er was wat inhaalvraag naar de “blue chips”, die woensdag waren achtergebleven bij andere fondsen. Bovendien verbrak de Nasdaq, de elektronische beurs, het record van 31 januari. Een rapport van de centrale bank van Philadelphia, waarin vrijwel geen opwaartse druk op de prijzen werd geconstateerd en derhalve geen gevaar voor het opleven van de inflatie, werd op de obligatiemarkt als geruststellend ervaren.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde met 122,71 punten ofwel 0,6 procent tot 20.469,45 bij een omzet van 450 miljoen aandelen. Handelaren schreven de koersverliezen toe aan verkopen door institutionele beleggers en het vereffenen van posities met het oog op het lange weekeinde. De beurs is maandag gesloten wegens een nationale feestdag in Japan.