Duitse auteur Walter Janka overleden

POTSDAM, 18 MAART. De Oostduitse schrijver en uitgever Walter Janka is gisteren in zijn woonplaats Potsdam op 79-jarige leeftijd na een lange ziekte overleden. Dit heeft zijn uitgever Rohwolt bekend gemaakt.

Janka werd geboren in 1914 in Chemnitz (voormalig Oost-Duitsland) en werd een militant communist. De nazi's ontnamen hem zijn nationaliteit in 1935. Hij ging naar Spanje, en vluchtte in 1941 vanuit Frankrijk naar Mexico. In 1947 keerde hij terug in de DDR, waar hij hoofd van de uitgeverij Aufbau Verlag werd. Tot 1957, toen hij wegens 'contra-revolutionair verraad' gearresteerd werd, omdat hij een Hongaarse schrijver geholpen had. Hij werd in een schijnproces tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Maar na protesten werd hij in 1959 vrijgelaten en werkte hij als literair adviseur voor de filmstudio van Babelsberg in Potsdam. Hij kreeg in 1989 internationale bekendheid met zijn boek Schwierigkeiten met der Wahrheit, waarin zijn problemen met de Oostduitse autoriteiten beschrijft. Later zijn van hem verschenen Bis zur Verhaftung en Spuren eines Lebens. In 1991 werd hij door de DDR gerehabiliteerd. (AFP)