De kunst van het beleggen

Grafiek: In Maastricht wordt deze week The European Fine Art Fair gehouden. Daar proberen 156 handelaren hun kunstvoorwerpen te verkopen aan de meer dan 55.000 bezoekers. De prijzen liggen daarbij lager dan enkele jaren geleden: op de recordbedragen van 1989 en 1990 volgde een aanzienlijke daling.

Tot voor kort stelde het veilinghuis Sotheby's hiervoor verschillende prijsindices samen, waardoor investeerders kunst beter konden vergelijken met andere beleggingsvormen. Volgens het Nuenense adviesbureau Bosch, dat zich bezighoudt met financiële communicatie, is kunst een bruikbaar onderdeel in een beleggingsportefeuille. Door bijvoorbeeld tien procent van een portefeuille in kunst te beleggen, kan een belegger de risicograad of standaarddeviatie van de gehele portefeuille laten dalen: beeldende kunst is anticyclisch met de koers van aandelen, waardoor waardeschommelingen beperkt blijven. Bovendien hoeven particulieren doorgaans geen belasting te betalen over de koerswinst. Belangrijke voorwaarde daarbij: de kunstvoorwerpen moeten in de eerste plaats geselecteerd worden op hun verwachte rendement, niet op hun artistieke waarde.

    • Roald van der Linde