Compromis in Slowakije over datum verkiezingen

BRATISLAVA, 18 MAART. De Slowaken gaan op 30 september en 1 oktober naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

De datum werd gisteren unaniem vastgesteld door het Slowaakse parlement. De datum is een compromis tussen de maandag afgetreden premier Meciar en zijn Beweging voor een Democratisch Slowakije en de partijen die de regering van Meciars Opvolger Moravcik steunen. Meciar heeft tot dusverre geëist dat de verkiezingen in juni of anders zo snel mogelijk worden gehouden, terwijl zijn tegenstanders de Slowaken pas laat in de herfst naar de stembus wilden laten gaan. Meciars aanhang heeft getracht met een door meer dan 400.000 mensen ondertekende petitie verkiezingen in juni af te dwingen. Die poging mislukte woensdag toen president Kovác de petitie ongeldig verklaarde wegens het grote aantal vervalste handtekeningen. (Reuter)