Chemieconcern BASF schrapt vierduizend banen

LUDWIGSHAFEN, 18 MAART. Bij het Duitse concern BASF moeten dit jaar vierduizend banen verdwijnen.

Dit heeft topman Jürgen Strube gisteren verklaard in een toelichting op de financiële resultaten. Het zijn vooral de vaste kosten die omlaag moeten, aldus Strube. Aan personeelskosten was BASF vorig jaar bijna 11 miljard kwijt. Het aantal personeelsleden daalde met ruim 9 procent tot 112.020. De banen die nu moeten verdwijnen, worden vooral geschrapt in Duitsland zelf. Het merendeel (2.000) verdwijnt bij de hoofdvestiging in Ludwigshafen. In de eerste twee maanden van dit jaar is de orderontvangst bij het hele BASF-concern toegenomen met 4 procent. Bij de moedermaatschappij bedroeg de groei meer dan 10 procent in vergelijking met de eerste twee maanden van 1993. Toch verwacht Strube niet voor 1995 een duidelijke opleving. De bestuursvoorzitter noemde 1993 een “stormachtig jaar”. De omzet verminderde met 3,3 procent tot 40,6 miljard mark, maar in de tweede helft van vorig jaar trad er wel een stabilisering op. De winst voor belastingen daalde met 14,6 procent tot 1,06 miljard mark. (DPA)