Bergkamp eist bij defensief Inter maatje Jonk naast zich

MILAAN, 18 MAART. Dennis Bergkamp maakte gisteravond een ongelukkige rentree in het eerste elftal van Internazionale. De in Inter-kringen bekritiseerde spits werd in de return van de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi tegen Borussia Dortmund als rechter middenvelder opgesteld. Bergkamp werkte hard en schoot in de tweede helft op de paal.

Inter balanceerde in het Giuseppe Meazza-stadion op de rand van uitschakeling. De Milanezen hadden weliswaar de uitwedstrijd met 3-1 gewonnen, maar keken gisteren na 47 minuten spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Inter-voorzitter Pelle grini kon het zwakke, angstige spel van zijn elftal niet langer aanzien en ging naar huis. Daar werd hij per telefoon op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Manicone maakte tien minuten voor het einde op aangeven van Bergkamp de voor Inter bevrijdende treffer (1-2), waardoor de Italianen zich bij de laatste vier (naast Salzburg, Cagliari en Karlsruher) plaatsten. Vijf minuten eerder had de Duitser Sammer, die vorig jaar nog voor Inter speelde, tegen de lat geschoten. Sippel kopte vervolgens van dicht bij over het doel. Had een van de twee gescoord dan was Inter uitgeschakeld geweest.

Bergkamp uitte na de wedstrijd kritiek op het spel van Inter. “Ik ben nog nooit bang geweest om te verliezen. Nu wel”, zei hij. “Ik word als verdediger opgesteld. Daar ben ik niet voor. Inter speelt om niet te verliezen, op 0-0. De meeste spelers tonen geen karakter. Op het middenveld wordt te veel balverlies geleden. Ik wil voetballen om te winnen. En ik wil Jonk naast me.”

Jonk, die in Dortmund goed speelde en daar twee doelpunten maakte, werd niet opgesteld. Trainer Marini koos voor de buitenlanders Sosa, Sjalimov en Bergkamp. Sammer, die vorig jaar halverwege het seizoen bij Inter vertrok, verklaarde deze week in het Duitse blad Sports dat “zolang de mafiosi Bergomi, Ferri en Zenga nog bij Inter spelen, Inter zal verdedigen, geen trainer die dat kan veranderen”.

Bergkamp kwam in de eerste helft nauwelijks in het stuk voor. Eenmaal soleerde hij vanaf de middenlijn langs drie Duitsers en stelde hij Sosa in staat te schieten. Eenmaal probeerde hij het zelf met een schot, dat naast ging. Het spelpeil was zeer matig, de duels waren grof. Zeven minuten voor rust passeerde Zorc de sterke doelman Zenga met een hard schot van dichtbij.

Bergkamp speelde na rust aanvallender. Hij maakte veel overtredingen. Hij kreeg een gele kaart na een zeer grove overtreding op Schulz. Maar zelf werd hij ook hard aangepakt. Twee minuten na rust schoot de 17-jarige Ricken Borussia naar 2-0. Na twintig minuten schoot Bergkamp na een fraaie kapbeweging op de paal. Na het laatste fluitsignaal van de Belg Piraux zakte Zenga, geestelijk uitgeput, voor zijn doel inelkaar. Hij, de uitblinker, had doodsangsten uitgestaan.