Bekerhouder Australie overklast Oranje

LAHORE, 18 MRT. Het Nederlandse hockeyteam heeft vanmiddag zijn kansen op een finaleplaats in het toernooi om de Champions Trophy in Lahore zo goed als zeker verspeeld door een nederlaag van 3-2 tegen Australie.

Coach Roelof Oltmans had de verdediging, die gisteren bij het onverwachte gelijkspel tegen Spanje tekort was geschoten, drastisch gewijzigd. Vandaag liet echter niet de defensie het afweten maar het middenveld, waar de Australiers oppermachtig waren. De Nederlandse aanvoerder en spelverdeler Marc Delissen kreeg nauwelijks greep op de wedstrijd.

Alleen in de beginfase van de wedstrijd overheerste Nederland nadrukkelijk. De Nederlanders joegen fel op de bal en schiepen zich enkele goede kansen. Al na een paar minuten zette Taco van den Honert Nederland uit een strafcorner op voorsprong door een afgeschoven bal hoog in te pushen.

De Australiers antwoordden echter snel met een aanval over rechts. De bal werd enigszins fortuinlijk door Jay Stacey langs doelman Ronald Jansen geknald. Jansen had de voorkeur gekregen van Oltmans boven Bart Looije. Nederlands beste kansen kwamen daarna uit enkele strafcorners, waarvan Van den Honert er een op de lat pushte.

Australie dat al sinds september geen interlands meer had gespeeld was net als Nederland gebrand op een overwinning nadat het gisteren op het nippertje van Duitsland had verloren. Steunend op een ijzersterke conditie en stickvastheid, waarvoor ze befaamd zijn, kregen ze steeds meer greep op het veldspel.

Kort voor rust gaf Nederland de Australiers een treffer cadeau. Jansen hield de bal bij de achterlijn tegen en ging ervan uit dat Floris Jan Bovelanderdie vervolgens zou wegwerken, maar deze had hierop niet gerekend. Een aangenaam verraste Stacey scoorde daarop zijn tweede en Australies derde doelpunt. Zes minuten na de hervatting verkleinde Nederland de achterstand via een strafcorner van Bovelander. Daarna drongen de Nederlanders wel aan, maar afgezien van enkele strafcorners hielden de Australiers zich betrekkelijk eenvoudig op de been. De Nederlandse corner, die in het verleden zo vaak de doorslag heeft gegeven, miste vandaag en gisteren scherpte. Van de 18 corners in de laatste twee dagen gingen er slechts vier in. “Dat is een te laag percentage, dat is duidelijk”, meende Oltmans na afloop. Ook elders kwam de Nederlandse corner onder vuur. Pakistan, dat wordt getraind door de Nederlandse trainer Hans Jorritsma, won weliswaar gisteren met 4-1 van de Engelsen, maar van de negen strafcorners voor de Pakistani ging er slechts een indirect in. En dat terwijl Jorrtisma juist voor de corner was aangetrokken. De Pakistaanse krant Dawn sprak in dit verband van een 'fiasco'.

    • Floris van Straaten