Argentinië geeft ex-politieke gevangenen schadevergoeding

BUENOS AIRES, 18 MAART. De Argentijnse regering heeft bekendgemaakt slachtoffers van het jongste militaire regime (1976-1983) een schadevergoeding te geven in de vorm van staatsobligaties.

“Deze betaling kan het leed niet goedmaken, maar betekent wel een officiële sympathiebetuiging van de overheid aan degenen die toen in de cel hebben gezeten”, aldus minister Carlos Ruckauf van binnenlandse zaken, die tijdens de 'Vuile oorlog' zelf een tijd in de gevangenis doorbracht. Ruim achtduizend voormalige politieke gevangenen ontvangen obligaties ter waarde van 75 dollar per in de cel doorgebrachte dag - volgens Ruckauf het equivalent van het dagloon van een hoge ambtenaar in die tijd. Tijdens het militaire regime in Argentinië zijn volgens officiële cijfers naar 9.000 mensen omgebracht, merendeels door rechtse, aan de strijdkrachten gelieerde doodseskaders. (Reuter)