Amerikanen kopen Uniface

ROTTERDAM, 18 MAART. Softwarebedrijf Uniface in Amsterdam wordt overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot Compuware. Een overeenkomst daartoe is gisteren gesloten. Compuware wil de overneming betalen met 8 miljoen eigen aandelen, omgerekend 320 miljoen dollar (600 miljoen gulden).

De prijs die de Amerikanen willen betalen voor Uniface is ongekend hoog voor het relatief kleine automatiseringsbedrijf. Uniface heeft wereldwijd ongeveer 500 mensen in dienst, boekte vorig jaar een omzet van 58 miljoen dollar (110 miljoen gulden) en een resultaat van naar schatting 5 miljoen dollar.

Volgens ir. Bodo Douqué, algemeen directeur en in 1984 mede-oprichter van Uniface, valt de overnamesom naar Amerikaanse maatstaven wel mee. Hij voorziet dit jaar een omzetgroei van circa 50 procent en een resultaat dat 10 tot 15 procent daarvan zal bedragen. De perspectieven voor Uniface verbeteren bovendien als onderdeel van Compuware, meent hij. Voor expansie is meer geld beschikbaar, en de produktlijnen van Uniface en Compuware versterken elkaar. Uniface maakt merkonafhankelijke computerprogrammatuur die systeemontwerpers helpt bij de ontwikkeling van databank-toepassingen. De onderneming automatiseert, simpel gezegd, het automatiseren. Compuware houdt zich onder meer bezig met onderhoud en invoering van dit soort programmatuur.

Compuware Corporation (1993: 2700 medewerkers, 278 miljoen dollar omzet) is genoteerd aan de Amerikaanse beeldschermbeurs Nasdaq. De overneming, die op 31 mei moet worden geformaliseerd, behoeft nog goedkeuring van de Amerikaanse beurscommissie SEC en Compuwares aandeelhouders. De laatsten lijken overigens niet ontevreden. In reactie op de bekendmaking van de overneming steeg de koers gisteren met 10 procent tot 40 dollar.

Circa 55 procent van de aandelen Uniface is op dit moment in handen van externe financiers, waaronder Nederlandse venture capital-fondsen als Alpinvest, Atlas, Gilde en een aantal buitenlandse. BSO-topman Eckart Wintzen, president-commissaris bij Uniface, bezit ook 2 procent. De resterende 45 procent van de aandelen is handen van management en personeel. Douqué bezit zelf 12 procent. Hij schat dat zeker nog tien andere Uniface-medewerkers door de transactie met Compuware miljonair worden.

De voormalig Philips-ingenieur Douqué (57) wordt straks lid van het bestuur van Compuware. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over een nieuwe divisie waarvan Uniface, dat onder eigen naam blijft opereren, de kern vormt.

Aanvankelijk was Uniface van plan dit jaar een beursnotering in de VS te verwerven om de beschikking te krijgen over extra kapitaal om de aanhoudende groei te financieren.