Aholds winst stijgt met 12,5 procent, groei zet door

ZAANDAM, 18 MAART. De netto winst van het detailhandelsconcern Ahold, onder meer eigenaar van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos, is vorig jaar 12,5 procent gestegen tot 343,1 miljoen gulden. Voor 1994 verwacht Ahold een verdere stijging van de netto winst.

Het concern uit Zaandam, dat de cijfers gistermiddag bekendmaakte, zag het bedrijfsresultaat het afgelopen jaar groeien met 26,5 procent tot 657,6 miljoen gulden. De omzet nam in 1993 toe met 25,5 procent tot 27,1 miljard gulden. De sterke groei van bedrijfsresultaat en omzet werden voor een groot deel veroorzaakt door de consolidatie van Schuitema en Jamin en vastgoedactiviteiten in de VS in de cijfers van Ahold en door de aquisitie van twee Portugese winkelketens.

Als gevolg van de aandelenemissie die vorig jaar plaats had en waardoor het aandelenkapitaal met 13,5 procent werd uitgebreid, verbeterde het resultaat per aandeel slechts één cent tot 2,95 gulden. Ahold stelt voor over 1993 een dividend uit te keren van 0,62 gulden, een stuiver meer dan in 1992. De autonome winstgroei kwam grotendeels uit Nederland waar het bedrijfsresultaat van Ahold toenam met 32,6 procent tot 296,7 miljoen gulden. Zonder meerekening van Jamin en Schuitema, waarin Ahold een belang heeft van 73 procent, was er sprake van een stijging met 11,9 procent.

In de rest van Europa waar Ahold actief is - in Portugal en Tsjechië - steeg de omzet door de aquisitie van het Portugese Pingo Doce en Feira Nova van 0,2 miljard gulden tot 4,1 miljard gulden. Na in 1992 nog 700.000 gulden te hebben ingeleverd op die overige Europese activiteiten, behaalde Ahold in 1993 een winst van bijna zestig miljoen gulden.

In de VS, waar Ahold meer dan de helft van de omzet behaalt, lagen de resultaten van de deelnemingen onder druk. Het bedrijfsresultaat daalde van 169 miljoen dollar in 1992 naar 161,9 miljoen dollar in 1993. Oorzaak voor die daling waren de achterblijvende resultaten van Finast en Edwards, twee van Aholds Amerikaanse winkelketens. De zich in 1993 moeizaam herstellende economie en scherpe concurrentie worden door Ahold aangewezen als oorzaken voor de daling. De overige drie Amerikaanse winkelketens van Ahold - Bi-Lo, Giant Food Stores en Tops - voerden kostenbesparingen door, vergrootten hun marktaandeel en verbeterden daardoor hun resultaat het afgelopen jaar. Ahold tekende vorige maand een 'letter of intent' voor de overname van een zesde winkelketen, Red Food Stores uit Tenessee die 55 vestigingen telt.

Ahold streeft ernaar het netto resultaat de komende vijf jaar te verdubbelen. Tussen 1986 en 1993 lukte dat ruimschoots. In die periode steeg het resultaat van 146 miljoen gulden tot 343 miljoen gulden. De beurskoers van Ahold, dat sinds vorig jaar ook een notering op Wall Street heeft, ging in diezelfde periode met 150 procent omhoog. De jaarcijfers van Ahold zijn goed ontvangen op de Amsterdamse beurs. Gisteren sloot de koers van Ahold na bekendmaking van de cijfers op 51,30 gulden, twee kwartjes hoger dan het slot van de dag daarvoor.

Ahold-president Van der Hoeven herhaalde gisteren dat bestaande bedrijfsonderdelen tweederde van de groei voor hun rekening moeten nemen. Het overige deel moet komen uit aquisities en consolidaties. “Als we de komende vijf jaar een omzetverdubbeling willen genereren zal het Nederlandse aandeel in onze omzet omlaag gaan, simpelweg omdat we die verdubbeling anders nooit halen”, zei Van der Hoeven. De Ahold-topman zei voor uitbreiding vooral naar de VS en Zuid-Europa (Spanje, Italië en Portugal) te kijken.