Zwak spel in defensie kost hockeyers punt tegen Spanje

LAHORE, 17 MAART. Nederland is het hockeytoernooi om de Champions Trophy in Lahore vanmorgen begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Spanje. Het werd 4-4, na een ruststand van 2-1 voor Nederland.

Aan het begin van de tweede helft leken de Nederlanders nog op rozen te zitten, nadat Taco van den Honert fraai 3-1 had gescoord. De Spanjaarden, die vooraf als de zwakste van de zes deelnemende landen waren beschouwd, hadden zich in dat stadium al bijna bij een nederlaag neergelegd. Daarna liet de Nederlandse defensie het echter geheel afweten. In de woorden van centrale verdediger Floris-Jan Bovelander: “Het was verdedigend echt een gatenkaas.”

Aan alle kanten werden de Nederlandse verdedigers moeiteloos voorbijgelopen. Alleen doelman Bart Looije bleef de toestand nog enigszins meester. Bondscoach Roelant Oltmans gaf na afloop toe dat de vorm van de verdediging hem zorgen baarde. “Er worden fouten gemaakt die niet mogen worden gemaakt.” Ook tijdens de oefencampagne, waarbij Nederland onder andere tegen Duitsland en India speelde, kreeg het al ongewoon veel doelpunten tegen.

Nederland komt traditioneel moeizaam op gang bij de grote toernooien. Ook in voorgaande jaren werd de eerste wedstrijd dikwijls maar met de hakken over de sloot gewonnen. Nu had Nederland echter dat fortuin niet. Oltmans wilde zijn teleurstelling niet verbergen: “Het is geen puntverlies waar je van tevoren rekening mee houdt.”

Wil Nederland verder nog serieus meedingen naar een finaleplaats, dan kan het zich morgen geen nederlaag veroorloven tegen Australië. Ook de Australiërs, die de Champions Trophy vorig jaar nog met groot machtsvertoon op hun naam schreven, zullen zeer gebrand zijn op een goed resultaat. Vanmiddag verloren ze namelijk met 2-1 van Duitsland, bij de vorige editie de verliezend finalist.

Nederland begon de wedstrijd tegen Spanje vanmorgen veelbelovend. Weliswaar openden de Spanjaarden de score via de alerte jonge linkerspits Javier Arnau, die alle Spaanse treffers op zijn naam bracht. Maar vijf minuten later scoorde Stephan Veen al tegen. Daarna hield Nederland grotendeels het initiatief en creëerde verscheidene doelrijpe mogelijkheden.

Bij de derde strafcorner kwam Nederland op voorsprong via een bal die naar Van den Honert werd afgeschoven. De Nederlandse aanvalsgolven bleven daarna echter zonder resultaat. In de slotfase van de eerste helft verspeelde Nederland zelfs nog bijna zijn voorsprong, toen Spanje een strafbal mocht nemen nadat aanvoerder Marc Delissen een Spaanse corner met de voet had gestopt. Victor Pujol produceerde echter niet meer dan een slap balletje in de linkerhoek dat Looije zonder moeite onschadelijk maakte.

Nadat Van den Honert vroeg in de tweede helft 3-1 had laten aantekenen, verloor Nederland zijn concentratie. De Spanjaarden profiteerden er dankbaar van. Rustig konden ze hun combinaties opzetten, terwijl de Nederlanders hen daarbij nauwelijks hinderden. Spanje mocht een hele reeks strafcorners nemen, waaruit het eerst 3-2 werd via een rebound van Arnau en niet veel later 3-3.

Nederland leefde even op en hernam de leiding met een ingeslagen strafcorner van Bovenlander. Maar de Spanjaarden roken dat er meer in zat en bleven doorjagen op nieuwe corners. Negen minuten voor tijd bij hun achtste corner, evenveel als Nederland, was het via een afgeschoven bal weer raak: 4-4.

    • Floris van Straaten