VOORKEUR MUZIEK

SJOSTAKOWITSJ Voor het eerst worden in Rotterdam alle vijftien strijkkwartetten van Dmitri Sjostakowitsj uitgevoerd in een cyclus van vijf concerten in de Kleine Zaal van de Doelen door het zeer befaamde Sjostakowitsj Kwartet. De concerten zijn 18, 21, 25, 28, en 31 maart, telkens 20u15.

PASSIONEN De Nederlandse Bachvereniging voert de Matthäus Passion dit jaar uit olv Iván Fischer met Nico van der Meel als Evangelist. Uitvoeringen: 24 maart Vredenburg Utrecht; 25 maart Theater aan het Vrijthof Maastricht; 26 maart Baafskerk Aardenburg; 27 maart Grote Kerk Naarden; 29 maart Muziekcentrum Enschede; 30 maart Vredenburg Utrecht; 31 maart, 1 en 2 april Grote Kerk Naarden. Het Stadsknapenkoor Elburg, dat de afgelopen jaren zeer respectabele cd-opnamen heeft gemaakt van de Matthäus Passion en de Messiah van Händel, voert beide werken uit in de Grote Kerk in Elburg. De Matthäus (met Max van Egmond als Christus) gaat 23 maart 19u; de Messiah gaat 5 april 19u. Res.: 05250-83207 of 84278.

TRIOMF VAN DE DOOD Onder leiding van Henk Guittart en geregisseerd door Mette Bouwhuijs geven studenten van het Rotterdams Conservatorium een gedeeltelijk dubbele reeks muziek-theater-voorstellingen onder de titel Triomf van de Dood. Op het programma staat naast Ode to Napoleon Buonaparte van Schönberg het stuk Triumph of Death van Frederic Rzewski voor strijkkwartet en spreek/zangstemmen. Het Ode-programma is 17 maart 20u30 in de Unie in Rotterdam waar 18 maart 20u30 Triumph of Death gaat. Triumph of Death is op 20 maart in Korzo Den Haag; 21 maart in De IJsbreker Amsterdam; 25 maart in de Beursschouwburg Brussel en 27 maart in Intro-podium Maastricht. In Den Haag en Maastricht is op de middagen van het Triumph-programma het Ode-programma.

THE GRAVITONES Een nieuwe groep die op papier niets anders wenst prijs te geven dan de bezetting: Agusto Forti (klarinet), Paul Pallesen (gitaar), Raoul van der Weide (contrabas) en Wim Janssen (slagwerk). 17 maart BIMhuis Amsterdam, 18 maart CNM Studio Hilversum, 19 maart DJC Dordrecht, 25 maart Lokaal 01 Breda, 27 maart Azijnfabriek Den Bosch.

MIROLOI Klaaggezang uit de Griekse bergstreek Epirus, door klarinettist Petros Chalkias & Compania. 18 maart Paradiso Amsterdam, 19 maart Vooruit Gent (B), 20 maart RASA Utrecht, 21 maart Antwerpen.

TOP HOLE Onder het motto '13 jaar Stronteigenwijs' viert het onafhankelijke platenlabel Top Hole zijn dertienjarig bestaan met optredens van Weekend At Waikiki, Spacerepeats en een Decibel Dubbelslag, waarbij telkens twee groepen tegelijk (!) op het podium zullen staan. 19 maart Oosterpoort, Groningen.

DARYL HALL Blanke soul of witgewassen namaak? De vroegere helft van het duo Hall & Oates schroomt niet om hier en daar een coupletje bij zijn favoriete soulnummers te verzinnen, om er zijn hoogst eigen stempel op te drukken en in het voorbijgaan een deel van de royalties op te eisen. 21 maart Paradiso, Amsterdam.

NIRVANA Kurt Cobain ontwaakte uit zijn coma in Roma, maar het blijft natuurlijk spannend of de recentelijk tot de akoestische gitaar bekeerde grunge-goden het Hollandse sportpaleis zullen halen. 24 maart Ahoy, Rotterdam.