VOORKEUR MUSEA

MONDRIAAN De openingstentoonstelling van het Mondriaanjaar 1994 is een ode aan Mondriaans vroege werk, dat tussen 1892 en 1911 in en om Amsterdam ontstond. Met de latere schilder van geometrisch-abstracte composities zakt men de Amstel, Het Gein en de Waver af en dwaalt men door het polderlandschap. T/m 15 mei. Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. Ma t/m za 11-17u, zo 13-17u.

WATT Steeds hetzelfde beeld van De Eeuwige Man, papiersnippers in geometrische patronen op de vloer, taartjes-schilderijen in pastelkleuren: de 29 jonge Europese en Amerikaanse kunstenaars die op dit moment in Witte de With en De Kunsthal in Rotterdam exposeren, hebben geen boodschap en geen vastomlijnde ideeën over vorm en stijl. Als alles al eens eerder en beter is gedaan, resteert alleen nog de zelfspot. T/m 26 maart. Witte de With, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

LANGS DE NIGER Archeologische objecten uit landen langs de Niger brachten in Parijs duizenden belangstellenden op de been. De tentoonstelling belicht ook de schaduwzijde van de interesse voor deze voorwerpen: de desastreuze gevolgen van de plundering voor het Afrikaanse erfgoed. T/m 8 mei in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Di t/m vr 10-17u, zo 12-17u.

MIROSLAW BALKA De menselijke maat speelt een grote rol in het werk van de Poolse kunstenaar Miroslaw Balka (1958). De tentoonstelling roept niet alleenherinneringen op aan een wereld die nog niet is verpest, maar wekt haar zelfs tot leven. T/m 17 apr. Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di t/m zo 11-17u.

MARMER IN BEELD Het Allard Pierson Museum viert haar zestigjarig bestaan door de natuurlijke menselijke vorm zoals die weergaloos tot uitdrukking komt in de Griekse beelden opnieuw tot ideaal te verheffen. T/m 19 juni. Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

PUVIS DE CHAVANNES Door de neoclassicistische golf in de tweede helft van de 19de eeuw kreeg Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898) het tij mee: tekeningen en schilderijen van serene vrouwen in klassieke gewaden, maar ook allegorische wand- en plafonddecoraties werden geroemd door kunstenaars als Van Gogh, Seurat, Gauguin en Picasso. T/m 29 mei. Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

COUPLET I Wat is het verband tussen uiteenlopende kunstenaars als Mario Merz, Paul Cézanne, Maria Lassnig, Berend Strik en Donald Judd? Niet een kunsthistorische theorie, maar de intuïtie van de toeschouwer zelf moet dat verband scheppen. Couplet I. T/m 4 april in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

ISLAMITISCHE KUNST In de kelders van het Rotterdamse Museum voor Volkenkunde zijn rijke schatten uit de islamatische cultuur verborgen, waaronder wandkleden, kalligrafieën en virtuoze staaltjes lakwerk. Een deel van deze collectie ziet nu eindelijk het daglicht in een semi-permanente tentoonstelling. T/m 6 jan. 1996. Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

SOVJET-ARCHITECTUUR Zwevende steden, slanke wolkenkrabbers, paradijselijke kuuroorden, monumentale sovjet-paleizen en effectieve kampementen: de visioenen van de Sovjet-architecten waren grootser en meeslepender dan die van andere avantgardisten. T/m 15 mei. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.