VOORKEUR FILM

SCHINDLER'S LIST Sobere en gewetensvolle verfilming door Steven Spielberg van Thomas Keneally's boek over de Sudetenduitser en zakenman Oskar Schindler, door wiens gezegende tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De opportunist en oweeër wordt aanvankelijk met verve geportretteerd, maar de film wordt van begin af aan ook gekenmerkt door een griezelig soort vaart die past bij niet te stuiten gbeurtenissen en de onontkoombare systematiek van het judenfrei maken. In 29 theaters.

SLEEPLESS IN SEATTLE Door Nora Ephron geschreven en geregisseerde film over twee mensen (Tom Hanks en Meg Ryan) die elkaar niet kennen, maar tegen wil en dank ontdekken dat ze voor elkaar bestemd zijn. Melodramatische komedie brengt overtuigende hommage aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs: de bioscoop als balsem voor de ziel. In 12 theaters.

THE SNAPPER Verfilming van Roddy Doyle's gelijknamige boek door Stephen Frears speelt zich af in het noorden van Dublin. De twintigjarige dochter van de Curley's blijkt na een vrijblijvend nummertje zwanger te zijn, maar weigert de naam van de vader te onthullen. Een verheffend, maar nooit stichtelijk portret van een chaotisch huishouden, waar bloemrijke taal gebezigd wordt en de Guinness rijkelijk vloeit. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Wageningen.

TRAHIR Op basis van verhalen die hij hoorde van slachtoffers van Stalin en Ceausescu ontrafelt een naar Frankrijk gevluchte Roemeense cineast de vele kanten van het verraad van een, door Johan Leysen eminent gespeelde, dichter. Niet eerder bracht iemand in een zo barokke stijl een zo documentair aandoend wanhoopsgevoel in beeld. In een vracht aan fenomenale scènes omlijnt Radu Mihaileanu haarscherp de absurditeit die het leven in een heilstaat bepaalt. Amsterdam, Desmet; Haarlem, filmschuur; Enschede, Cineclub.