Volker Stevin ziet winst met 6 pct omhoog gaan

ROTTERDAM, 17 MAART. De grote bouw- en aannemingsbedrijven in Nederland hebben in 1993 weinig te lijden gehad van de laagconjunctuur. Na Boskalis en Hollandsche Beton Groep maakte vanochtend ook Volker Stevin melding van een opmerkelijke winststijging in 1993 ten opzichte van een jaar eerder. Het Rotterdamse bouwconcern, gespecialiseerd in wegen- en woningbouw, railbouw en het aanleggen van leidingen en kabels, zag de winst in 1993 met 6 procent toenemen tot 42,6 miljoen gulden.

Op het Damrak noteerde het aandeel vanmorgen een koersstijging van 4,50 gulden op de slotkoers van 93 gulden gisteren.

Volgens analisten is de winstgroei van de bouwers in een markt die ook in 1993 - ondermeer door lage prijzen - onder druk stond, mede te danken aan het feit dat zij de laagconjunctuur gedeeltelijk kunnen afwentelen op kleinere onderaannemers die weer kunnen worden ingeschakeld zodra de economie aantrekt. Maar bestuursvoorzitter ir. A.P.H van Baardewijk van Volker Stevin heeft een wat nuchterder verklaring voor de florerende gang van zaken. “Er wordt in de bouw goed en hard gewerkt. Dat mag ook wel eens vermeld worden.”

Volker Stevin zag de winst per gewoon aandeel in 1993 stijgen tot 8,92 gulden. Voorgesteld wordt een dividend per gewoon aandeel uit te keren van 3,60 gulden. Na de uitkering van het dividend resteert een winst van 26 miljoen gulden die zal worden toegevoegd aan het eigen vermogen.

De omzet liep in 1993 met 72 miljoen gulden terug tot iets meer dan 2,2 miljard gulden. Niettemin gaf de winst 11,9 procent rendement te zien op het eigen vermogen. Met een orderportefeuille van 1,3 miljard is er volgens voorzitter Van Baardewijk alle reden ook 1994 met optimisme tegemoet te zien.