Referendum in Groningen over verkeer in stadspark

GRONINGEN, 17 MAART. In de stad Groningen wordt 5 oktober voor het eerst een referendum gehouden. De Groningers kunnen zich dan uitspreken voor of tegen een autovrij Noorderplantsoen. Het referendum zal correctief zijn, dat wil zeggen dat de bewoners hun mening geven over een door de gemeenteraad genomen besluit. Stemmen de Groningers tegen dit besluit, dan moet het college van B en W met een nieuw voorstel komen.

Het stadspark, waar twee belangrijke verkeersaders doorheen voeren, werd vorig jaar mei als proef afgesloten voor auto's. In februari besloot de raad, na een voorstel van D66, om een referendum over het plantsoen te houden. Winkeliers rond het park vinden dat de doorgaande route weer open moet, omdat zij minder klandizie hebben. De meeste buurtbewoners zijn voor de afsluiting, omdat sluipverkeer hun wijk dan niet langer doorkruist.

Een speciale commissie, onder leiding van hoogleraar staatsrecht mr. J.J. Vis, adviseert de gemeente over de precieze vraagstelling en een eventuele opkomstdrempel. Voordat de raad een principebesluit neemt, waarover de Groningers zich vervolgens kunnen uitspreken, zullen de effecten van de proefafsluiting, zoals de gevolgen voor het verkeer en de veiligheid van buurtbewoners, worden onderzocht. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf onderzoekt de gevolgen voor de middenstanders rond het plantsoen.