Reed Elsevier ziet winst fors stijgen

AMSTERDAM, 17 MAART. Reed Elsevier, de uitgeversmaatschappij die begin 1993 is ontstaan uit de fusie van het Britse Reed en het Nederlandse Elsevier met bijna 26.000 werknemers en 7,8 miljard gulden omzet, heeft volgens het bestuur een goed jaar achter de rug. Het bedrijfsresultaat steeg in Britse ponden met 17 procent tot omgerekend 1,5 miljard gulden, de winst steeg met 37 procent in ponden tot omgerekend 1,1 miljard, zo heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De cijfers zijn gecompliceerd omdat het concern bestaat uit vier zelfstandige eenheden, twee aan de Amsterdamse en Londense beurs genoteerde houdstermaatschappijen, respectievelijk Elsevier en Reed, en twee aparte juridische groepen Reed Elsevier PLC en Elsevier Reed Finance BV. Voor de Nederlandse beleggers in Elsevier is het belangrijkste cijfer de 16 procent hogere winst per aandeel van het gewoon resultaat (7,63 gulden). Daarmee zet Elsevier zijn serie winststijgingen per aandeel van 15 procent of meer uit de afgelopen jaren voort.

De Elsevier-beleggers die kijken naar uiteindelijke netto winst per aandeel zien een winststijging van zelfs 20 procent, maar dat komt omdat de Britse boekhoudmethode vereist dat incidentele buitengewone baten (bij voorbeeld op de verkoop van een oud Reed-belang in satelliettelevisie) worden meegenomen. Het dividend van Elsevier stijgt met 99 procent, omdat het van nu af aan gekoppeld is aan dat van fusiepartner Reed die gewend was aanzienlijk meer van de winst uit te keren aan de beleggers.

In Amsterdam daalde de koers van het aandeel Elsevier na het bekend worden van de cijfers van 181,70 gulden tot 177,50 gulden tegen het middaguur. In een toelichting op de cijfers zei Elsevier-bestuurder P.C.F.M. Vlek dat de groeicijfers van de combinatie konden worden gerealiseerd ondanks een tegenvaller van 19 miljoen pond (54 miljoen gulden) in het Britse pensioenfonds. “Zonder die tegenvaller zou het concern groeicijfers van boven de twintig procent hebben laten zien.”

Volgens Vlek heeft consumenteninformatie in Nederland boven verwachting gepresteerd. Hieronder valt onder meer Bonaventura (uitgever van onder meer weekblad Elsevier) en Dagbladunie (uitgever van onder meer Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad). Bij de wetenschappelijke en medische uitgaven stonden de laatsten onder sterke druk. Omdat de farmaceutische industrie wereldwijd niet met nieuwe produkten op de markt komt, zijn de sponsorinkomsten in elkaar geklapt. Volgens Vlek zal die omzet niet meer terug komen, maar door de organisatie snel aan te passen kunnen de winsten zich herstellen. Ondanks de terugval in de medische sector behaalden de wetenschappelijke en medische uitgaven vorig jaar toch nog 30 procent marge en blijven daarmee één van de winstmakers van het concern.

Volgens Vlek heeft Elsevier in het afgelopen jaar al voordeel bij de fusie met Reed gehad: het concern kan nu meer acquireren. Er is 1,2 miljard gulden aan de aankoop van nieuwe bedrijven gespendeerd. De belangrijkste waren de Amerikaanse uitgever van vluchtinformatie Official Airline Guide en de Franse juridische uitgever Editions Techniques. “Zonder Reed was dat niet gelukt”, aldus Vlek.