Projecten in Verre Oosten behoeden HBG voor winstval

RIJSWIJK, 17 MAART. Belangrijke infrastructurele projecten in het Verre Oosten - waaronder de bouw van het nieuwe vliegveld van Hongkong - hebben Hollandsche Beton Groep (HBG), met 19.000 werknemers 's lands grootste bouwonderneming, in 1993 behoed voor een winstterugval. Vooral de baggerdivisie, verenigd in de Hollandsche Aanneming Maatschappij (HAM), droeg in sterke mate bij aan de netto winst van 80,1 miljoen gulden van HBG in 1993, een stijging van ruim 7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. HBG verhoogt het dividend tot 10,20 gulden per gewoon aandeel.

Maar ook de kasstroom (netto winst plus afschrijvingen) van 240,3 miljoen, het bedrijfsresultaat na belastingen van 94,4 miljoen, de netto liquiditeitspositie van 647 miljoen en de naar 5,2 miljard gestegen omzet in 1993, waren cijfers waar HBG mee voor de dag kon komen.

De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen positief op de HBG-cijfers. Na de slotkoers van 308 gulden gisteren klom het aandeel vanmorgen naar 312 gulden.

Bijna filosofisch mijmerde de raad van bestuur van HBG gistermiddag op het hoofdkantoor in Rijswijk over een bouwimperium dat zich uitstrekt van de Atlantische kust tot de Poolse grens, met daarnaast nog belangrijke activiteiten in Latijns-Amerika en het Verre Oosten.

Ondanks de stagnerende economische ontwikkelingen ziet bestuurslid mr. D. Sinninghe Damsté wat Noordwest-Europa betreft een markt met “een bouwvolume van 600 miljard gulden”. HBG, actief in meer dan veertig landen, realiseert 41 procent van zijn omzet in Nederland, 19 procent in Groot-Brittannië en 10 procent in Duitsland, waar het bedrijf onder meer betrokken is bij een bouwproject van 100 miljoen gulden in Berlijn aan de rivier de Spree.

Tegen die achtergrond kwam het als een koude douche voor HBG toen op 23 december bij zware overstromingen van de Rijn een half gereed en groot Bondsdagcomplex in Bonn zo onder water kwam te staan dat het 70 centimeter omhoog werd gedrukt en scheef kwam te staan. HBG was één van de aannemers bij de bouw van het complex dat was begroot op 800 miljoen D-mark. Geruchten dat HBG naast het verspelen van de nodige goodwill, wegens nalatigheid bij de bouw een fikse eis tot schadevergoeding boven het hoofd hangt worden door president, ir. N. de Ronde Bresser, bestempeld als “indianenverhalen”, waar vooral de Nederlandse pers zich in zijn ogen aan schuldig heeft gemaakt. “In Duitsland wordt een stuk genuanceerder over dit soort zaken bericht”, aldus De Ronde Bresser. Niettemin prijkte een woordvoerder van het HBG afgelopen januari in verband met deze affaire op de voorpagina van het Duitse boulevardblad Bild tussen Zjirinovski en de zoenende tennispelers Graf en Stich. HBG ziet echter geen aanleiding geld te reserveren voor eventuele schadeclaims uit Duitsland.