Piepshow met veel gekakel

Zuidwolde (Dr.), 19 maart.

Struisvogels hebben lange nekken en steken graag hun kop in het zand. Dat is natuurlijk al bekend. Maar wist je ook dat ze eieren leggen die net zo groot zijn als een flinke grapefruit? Op de paasmarkt zijn er een paar te zien. Daar wordt ook gedemonstreerd hoe je eieren heel kunstzinnig kunt versieren. Misschien krijg je vast een idee voor Pasen. Verder kun je je laten schminken tot paashaas, zelf broodjes bakken, tekenen en knutselen. En natuurlijk mag je de piepshow niet missen: een kast vol donzige kuikentjes en kakelende kippen. Aanvang 10u30. Toegang: ƒ 3,-; t/m 12 jaar ƒ 1,-. Welzijnscentrum De Boerhoorn, Oosterweg 14. Inl. 05287-2657. Wie van dieren houdt, gaat eerst naar de kleindierenmarkt bij Café De Vries, Hoofdstraat 118. 8-9u30. Inl 05287-2434.

Microscoop

Rhenen (Utr.), 19 maart.

Schimmels zijn echte lekkerbekken en lusten graag een dood vliegje. Dat is goed te zien als je door een microscoop of heel sterke loupe kijkt in Ouwehands Dierenpark. Tijdens een leuke biologieles zie je schimmels, die verantwoordelijk zijn voor het zogenaamde verrottingsproces. Het lijken net krioelende beestjes. Misschien een beetje vies, maar ook heel spannend. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanvang: 11u. Toegang ƒ 18,50; 3 t/m 9 jaar, 65+ en OV-jaarkaarthouders ƒ 16,-; tot 3 jaar gratis. Grebbeweg 111. Inl. 08376-19110.

Sledehonden

Sellingen, (Gr.), 19 en 20 maart.

Sleeën zonder sneeuw en ijs kan natuurlijk niet. Daarom smokkelen de deelnemers van de sledehondenwedstrijden een beetje. Ze spannen hun poolhonden nu niet voor een slede, maar voor een karretje. Maakt niet uit, want de races blijven even spannend. Je ziet wedstrijden voor één, twee, vier, acht en zelfs veertien honden. Na afloop mag je ze van dichtbij bekijken en aaien. Je zult merken dat ze een ongelooflijk dikke vacht hebben. Poolhonden zijn kindvriendelijk. Hun baas vertelt je welke het liefst worden geaaid. Gratis toegang. Aanvang za 11u; zo 10u. Camping Zonnegloren, Bovendiepsterweg. Inl 05933-33202 (tot 19 maart).

Duivels en draken

Mechelen (België), 19 mrt t/m 18 sept.

Liefhebbers van vliegeren moeten naar de tentoonstelling 'Spelen met duivels en drakekoppen' in het Speelgoedmuseum in Mechelen. Daar zie je de mooiste Chinese diabolos (duivels) en vliegers (draken). Je ziet ook welke spelletjes en speelgoed ze in China hebben. Daarna ga je natuurlijk zelf spelen: lego, oude volkssporten (o.a. sjoelen, trou madame), levensgrote gezelschapsspelen en computerspelletjes. Toegang: BF 120; tot 12 jaar BF 100. Geopend 10-17u, ma gesloten. Nekkerspoel 21. Inl 00-32-15557075.

Steile duinen

Schoorl (NH), 19 maart.

Een interessante excursie door een prachtig duingebied kun je maken in Schoorl olv een gids. Het is er behoorlijk steil, dus je moet wel conditie hebben. Je ziet trekvogels zoals het roodborstje, die op het punt staan om naar hun zomerverblijf in Noorwegen te vliegen. De gids vertelt over vossensporen en je leert verschillende mossoorten te herkennen. Deze mini-struikjes blijken bij nader onderzoek mooier dan je zou verwachten. Vergrootglas meenemen! Het terrein is niet geschikt voor kinderwagens. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Aanvang 11u. Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Zandspoor van Staatsbosbeheer, Oorsprongweg 1 A. Van tevoren aanmelden. Volwassenen ƒ 3,50; tot 12 jaar ƒ 1,75. Inl 02209-1894.

Sprookjesconcert

Amsterdam, 20 maart.

Actrice Loeki Wieringa speelt twee ontroerende sprookjes. Het Key Ensemble zorgt voor passende muziek. Je ziet 'De Kleine Zeemeermin', waarin een meermin de wereld boven de zee wil zien en verliefd wordt op een mensenprins. Na de pauze volgt 'De Kleine Juan en de Vier Kralen'. Dit is het verhaal over een jongetje dat op zoek gaat naar een meisje, maar eerst vier kralen moet vinden om achter haar naam te komen. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Aanvang: 11u30 en 14u15. Toegang ƒ 17,50; tot 18 jaar en CJP ƒ 10,-. Beurs van Berlage, Damrak. Tijdig reserveren. Inl 020-6270466.

Springkussen

Stiphout(N-Br.), 20 maart.

Je springt meters de lucht in. Je hupst, draait en durft misschien zelfs een dubbele koprol. Gevaarlijk? Welnee, op het enorme springkussen heb je ruimte voor de vreemdste bokkesprongen. Voor een mooi, gek of grappig beschilderd gezicht moet je één van de clowns strikken. Die staan klaar om je te schminken. Je ouders vermaken zich ondertussen zelf wel. Zij bezichtigen meer dan duizend lelijke eendjes. 10-17u. In en rondom Zaal 't Aambeeld, Dorpsstraat 38. Toegang: ƒ 2,50. Inl. 04920-38255.

Tropische kassen

Utrecht, 23 maart.

Ook zo gek op limonade en chocolademelk? Maar weet je waarvan ze die godendranken maken? Daar komen oa tropische produkten aan te pas. Zoals cacaobonen en ananassen. Met deze en andere verrassingen uit de tropen kun je kennismaken tijdens een excursie door de kassen van Fort Hoofddijk. Je komt oa langs een rubberboom en ontdekt hoe ze rubber aftappen. Na afloop ga je een kunstwerk maken van tropische bladeren en vruchten. Weer eens iets anders dan die eeuwige eikels en kastanjes! Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Toegang: ƒ 4,-. Aanvang: 14u. Budapestlaan 17. Van tevoren aanmelden. Inl 030-535455.

Ketelbinkie

Dronten (Ketelhaven Fl.), permanent

Je springt aan boord van de Ketelbinkie, hijst de zeilen en roept zo hard als je kan: 'Trossen los!'. Als een echte visser koers je richting zee en werp je de netten uit. In de Doe-Speel-Ontdekhoek van het Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie maak je op een spannende manier kennis met de oude scheepvaart en alles wat daar mee te maken heeft. Je leert verder hoe je scheepsknopen moet leggen en ontdekt hoe hout er uit ziet als je door een microscoop kijkt. Je kunt ook testen hoe goed je bent in 'kijken met je handen'. Stop ze in een voeldoos en raad wat erin zit. Geschikt voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. Toegang: ƒ 3,50; t/m 13 jaar ƒ 1,50; 65+ ƒ 2,50; museumjaarkaart gratis. Geopend: 9-17u, za en zo 10-17u. Vossemeerdijk 21. Inl. 03210-13287.

Spelen en uitvinden

Dieren (Geld.), permanent

Lekker klimmen, klauteren en varen. In de Spelerij verveel je je geen moment, maar je moet wel alles zelf doen. Geen enkel apparaat loopt op elektriciteit. De gondels moeten worden voortgetrokken en je moet zelf een waterval maken. Dat laatste doe je door heel hard te fietsen. In een zandbak staat een grote hijskraan, die je kunt bedienen. Ben je wel eens gemangeld in een reuzenwringer? Je kunt het nu meemaken! Als het regent, duik je onder in één van de overdekte speelplaatsen. Behalve in de Spelerij kun je ook terecht in de Uitvinderij. Daar mag je knutselen. Er staan machines en apparaten. Een deskundige legt je uit hoe je ze moet bedienen. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Toegang: ƒ 10,-; 65+ ƒ 5,-. Geopend 10-17u; zo 11-18u. Veldweg 5. Inl. 08330-13118/15784.