Parijs dwingt bij EU protectie van visserij af

BRUSSEL, 17 MAART. Frankrijk heeft de uitbreidingsonderhandelingen met Noorwegen aangegrepen om in Brussel nieuwe beschermingsmaatregelen voor de vissers in eigen land af te dwingen.

De Europese Commissie besloot gisteren om de minimumprijzen voor de invoer van zeven vissoorten uit derde landen met nog eens twee maanden te verlengen.

Het besluit van de Commissie is genomen onder zware druk van de Franse regering, die wordt geconfronteerd met harde acties van vissers uit Bretagne tegen de invoer van goedkope vis uit landen buiten de Europese Unie. De Franse minister van Europese zaken, Alain Lamassoure, maakte voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie afgelopen dinsdagnacht tijdens de uitbreidingsonderhandelingen van de EU duidelijk dat hij een akkoord met Noorwegen zou blokkeren indien het stelsel van minimumprijzen niet zou worden verlengd.

De minimumprijzen voor onder andere kabeljauw, haring, zalm, garnalen, makreel, forel en kleine kreeften werden begin februari van kracht na felle betogingen van vissers in Bretagne, waarbij onder andere het zeventiende-eeuwse parlement in Rennes in vlammen opging. Eerder deze week verklaarde een woordvoerder van de Commissie dat de maatregel niet zou worden verlengd, omdat de problemen van de overschotten een structurele oorzaak hebben die niet wordt weggenomen door het kunstmatig hoog houden van de invoerprijs. Maar na de Franse interventie tijdens de uitbreidingsonderhandelingen werd plotseling een heel andere boodschap naar buiten gebracht.

Formeel heet het dat de Commissie nieuwe gegevens onder ogen heeft gekregen. In de meeste lidstaten zouden de prijzen voor met name kabeljauw de afgelopen weken verder zijn gedaald. En ook Nederland en Groot-Brittannië hebben geklaagd over de invoer van vis over land uit Oost-Europa en Scandinavië. Een Nederlandse woordvoerder zei “verrast” te zijn door het besluit van de Commissie. Nederland heeft wel te maken met toegenomen invoer van vis per vrachtwagen, maar het heeft de kwestie deze week niet aan de orde gesteld in de onderhandelingen met Noorwegen.

    • Wim Brummelman