Opposanten Jeltsin vormen front 'om Rusland te redden'

MOSKOU, 17 MAART. In Moskou hebben oppositieleiders een front gevormd dat Rusland moet “redden” van radicale hervormingen. De enige oppositiepartij die zich niet achter dit 'Akkoord voor Rusland' heeft geschaard is de Liberaal-Democratische Partij van de ultranationalist Vladimir Zjirinovski.

'Akkoord voor Rusland' wil volgens een verklaring van de ondertekenaars “de definitieve ineenstorting van Rusland en de vernietiging van de gedurende eeuwen gevormde culturele, economische en politieke banden tussen de volkeren [van Rusland]” verhinderen. Die ineenstorting dreigt volgens de verklaring doordat de huidige regering “hervormingen omwille van de hervormingen” doorvoert, de industrie laat desintegreren en nalaat de “nationale markt en het nationale kapitaal” te beschermen. Er moet een eind worden gemaakt aan “de rampen” die “ons gemeenschappelijke huis” bedreigen. Gebeurt dat niet, dan is het gedaan met “de creatieve ervaring en de heroïek” van duizend jaar Russische geschiedenis. “We zullen streven naar een nationaal akkoord, de consolidering van de samenleving en de mobilisering van alle burgerpatriotten voor de restauratie van een Rusland dat verwoest en verloren is”, aldus de verklaring.

Onder de ondertekenaars bevinden zich de leiders van twee belangrijke oppositiepartijen, Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij en Michail Lapsjin van de Agrarische Partij, en de ex-voorzitter van het Russische Hooggerechtshof, Valeri Zorkin. Ook de nationalist Sergej Baboerin en de hoofdredacteur van de Pravda hebben getekend. Oud-vice-president Aleksandr Roetskoj, die in oktober vorig jaar de 'parlementaire opstand' tegen president Jeltsin heeft geleid en die onlangs dankzij een amnestie op vrije voeten kwam, heeft de verklaring niet zelf ondertekend. Een van zijn medewerkers heeft zijn naam echter wel aan de lijst van ondertekenaars toegevoegd. (Reuter, AP)