Moskou: eigendom als betaling

MOSKOU, 17 MAART. De Russische regering overweegt andere voormalige Sovjet-republieken meer onder druk te zetten haast te maken met het betalen van brandstoffen.

Deze landen, die kampen met forse financiële problemen en schulden, zouden als ze niet in contanten kunnen betalen, eigendommen aan Rusland moeten afstaan. Dat heeft het ministerie van brandstof en energie in Moskou gisteren laten weten. “We moesten iets doen”, aldus een woordvoerder. “De arbeiders dreigen met stakingen als ze hun loon niet krijgen.” Een voor deze week aangekondigde staking werd afgelast, nadat Moskou steun had beloofd aan bedrijven die de salarissen niet kunnen betalen. Eind vorig jaar beliepen de vorderingen die Russische brandstofproducenten hadden uitstaan bij de drie Baltische republieken en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), 1,2 miljard dollar. Meer dan de helft van dit bedrag komt voor rekening van Oekraïne. Moskou zette eerder deze maand als waarschuwing de gasleveranties aan Kiev stop. Onlangs werd de toelevering hervat onder de voorwaarde dat Oekraïne volgende maand alsnog over de brug komt. (AP)