Kunstrijdster Harding veroordeeld tot boete van 200.000 gulden

PORTLAND, 17 MAART. De Amerikaanse kunstrijdster Tonya Harding bekende gisteren voor de rechtbank in Portland schuldig te zijn aan het tegenwerken van justitie in hun onderzoek naar de aanslag op haar concurrente Nancy Kerrigan. Harding bekende schuld om een mogelijke gevangenisstraf van vijf jaar te ontlopen.

De 23-jarige schaatsster werd na haar bekentenis veroordeeld tot een boete van 200.000 gulden. Ze moet daarnaast 100.000 gulden overmaken naar de Paralympics die nu in Noorwegen worden afgewerkt, vijfhonderd uur dienstverlening doen en mag nooit meer voor haar land uitkomen. Ook moet zij zich onderwerpen aan een psychologisch onderzoek en eventueel een behandeling ondergaan.

Kerrigan kreeg bij haar voorbereiding op de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen op 6 januari een klap met een ijzeren staaf op haar knie. Daardoor kon Kerrigan niet meedoen aan het Amerikaanse kampioenschap. Harding - met haar 'wilde' hobbies als jagen, poolbiljart en autoracen een buitenbeentje in het elitaire kunstrijwereldje - won de nationale titel en plaatste zich voor de Spelen, waar ze achtste werd. Kerrigan werd ook geselecteerd en behaalde de zilveren medaille.

Harding beweerde gisteren pas enkele dagen na de aanslag op Kerrigan te hebben gehoord, dat haar ex-man Jeff Gillooly daarbij betrokken was. Dat bleef ze vervolgens lange tijd ontkennen. Haar bekentenis gisteren maakte deel uit van een regeling met justitie, dat nu niet meer zal proberen aan te tonen dat Harding al vóór de aanslag van de plannen op de hoogte was.

“Wij hadden genoeg bewijzen om aan te tonen dat Harding wél van tevoren op de hoogte was gebracht”, beweerde de openbare aanklager Norman Frick. “Toch zijn we over deze uitspraak ook tevreden. Het positieve is, dat Harding zich nu eindelijk realiseert dat haar eigen carrière niet het allerbelangrijkste op de wereld is, maar het respect voor mensen.”

Harding moet door haar levenslange schorsing voor internationale wedstrijden afzien van deelname aan het wereldkampioenschap, dat volgende week in Japan wordt gehouden. Ze heeft haar lidmaatschap van de Amerikaanse federatie van kunstrijders opgezegd. “Ik kan alleen maar zeggen dat het me spijt, dat ik een rol in de aanslagzaak heb gespeeld”, luidde het korte commentaar van de kunstrijdster op de uitspraak.

Gillooly, de ex-man van Harding, had al op 1 februari bekend. Hij heeft de aanslag voorbereid en de dader geld betaald. Hij beweerde toen dat Harding betrokken was bij de aanslag. Harding heeft zelf gezegd dat ze, nadat ze van de aanslag hoorde, die informatie niet aan de FBI durfde te vertellen uit angst voor haar voormalige echtgenoot. Gillooly zou haar tijdens hun relatie diverse keren hebben geslagen. (Reuter, AP)