Kort Italiaans

De beste Italiaanse restaurants vind je in Milaan, Bologna en Florence, maar nog steeds niet in Nederland. Ten zuiden van de Alpen smaakt de mozzarella altijd beter en zijn de tomaten altijd geuriger. Voor een sprankje Italiaans licht in noordelijke contreien hieronder een selectie van de beste Italiaanse restaurants in Nederland.

Amsterdam

Cirelli, Oudezijds Kolk 69, Amsterdam. Tel 020-6243512. Midden in de hoerenbuurt en absoluut onmogelijk om met de auto te komen. Uitstappen op de Prins Hendrikkade en lopen dus. Toscaanse keuken in nieuwe stijl. Geen weekmenu maar seizoensspecialiteiten, zoals Tagliatelle met verse groene asperges (à ƒ 22,-). Niet te versmaden zijn verder de standaardgerechten: tagliatelle met spinazie en zalm (ƒ 20,50) en de handgemaakte tortelloni met quattro formaggi. Neem als voorgerecht de antipasto Cirelli (met koud vlees) of die met pesce (met carpaccio, scampi, zalm en tonijn) voor ƒ 21,-.Pasta Vino. Pizzeria-Spaghetteria-Ristorante. Amsterdamseweg 172, Amstelveen. Tel 020-6459690.

Op de vraag 'wat het snelste klaar is' antwoordt de kok van Pasta Vino: “Een big-mac - en die kun je hiernaast wel krijgen!” Toch zet hij nog geen vijf minuten later een heerlijke Vitello alla Milanese op tafel. Nog even snel wat eten voordat je naar het Cultureel Centrum in Amstelveen gaat of de hele avond blijven zitten achter een 6-gangen diner - het maakt de Italianen van Pasta Vino niet uit. Zij hebben er lol in en het restaurant zit altijd vol. De kaart is zeer uitgebreid met veel verschillende pizza's maar ook de voorgerechten (bv carpaccio) en salades (neem de verde niet de misto) zijn volgens traditioneel recept bereid. Pizza inclusief salade en wijn ca ƒ 25,-. Hoofdgerechten tussen de ƒ 15,- en ƒ 25,-.Tre Stelle, Amstelveenseweg 172, Amsterdam. Tel 020-6620723. Dag geopend tot 23u. Tre Stelle ligt buiten het culinaire epicentrum van Amsterdam en dat is te merken: de modes die moderne Italiaanse restaurants in de binnenstad hebben getekend, hebben hier geen sporen nagelaten. De wijn komt nog altijd in aardewerken vaasjes op tafel, het klassieke mandje stokbrood met kruidenboter erbij.

De kaart is al even traditioneel: antipasti, pizza's, ravioli, lasagna of spaghetti, saltimbocca en osso buco. De antipasto misto (ƒ 17,50) biedt bijna evenveel vis als de antipasto pesce (tonijn, mosselen, calamari en garnalen). Ze smaken allebei vooral zuur. De hoofdgerechten worden sober geserveerd, groot, goed stuk vlees met saus. Groente en aardappelen apart. Eenvoudig.Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam. Tel 020-6232813. Dinsdag gesloten.

De enige Italiaan in Amsterdam waar je ruim een week van tevoren moet reserveren, anders is het vol. Iedere keer weer staan er nieuwe gerechten op de kaart. Vragen naar pizza's is een belediging aan het adres van de kok: hij eet er zelf ook en wil dus iedere dag iets anders en iets lekkers. Bij Toscanini weet je dus nooit wat er op het menu staat, maar de niet-Italiaanse bediening wil de gerechten met veel plezier toelichten. De desserts zijn verplichte kost: een culinaire apotheose. Prijzen voor-, hoofd- en nagerecht ca ƒ 60,-.

Arnhem

La Rusticana, Bakkerstraat 58, Arnhem. Tel 085-515607.

Een paar minuten lopen van de Korenmarkt, in een fraai negentiende-eeuws pand bevindt zich La Rusticana. Hoewel het zichzelf bescheiden afficheert als pizzeria, spreken kenners liever van een 'Italiaans restaurant'. Natuurlijk is er een fatsoenlijke pizza te krijgen, maar de zaak is vooral vermaard om zijn kalfs- en visgerechten en zijn fantastische Grappa-tafel.

De inrichting van La Rusticana ademt twee sferen. Voorin bevindt zich de trattoria, achterin zijn twee fraaie stijlkamers te vinden. Een bezoek is vooral zomers aanbevelenswaardig, als je in de binnentuin kunt eten. Hoofdgerechten tussen de ƒ 20,- en ƒ 40,-.

Den Haag

Da Toni, Prinsestraat 36, Den Haag. Tel 070-3643097.

Een menukaart ontbreekt bij Da Toni, dus de gast moet gediend zijn van verrassingen. Hij eet wat de pot schaft, en die is voortreffelijk. Specialiteit van Toni is 'gewoon ouderwets Italiaans koken' uit heel Italië. Een ovengerecht met verschilllende soorten vlees bijvoorbeeld, voor ƒ 44,50. Eén van de obers wil nog wel eens een romantisch lied zingen en hartstochtelijk op zijn gitaar spelen, in het bijzonder voor de vrouwelijke cliëntele. Ach, het is weer eens wat anders dan Eros Ramazotti uit krakende luidsprekers.

Domburg

La Piccola Italia, 't Groentje 9, Domburg. Tel 01188-3188. Ma gesloten.

Geen mandflessen en visnetten aan de muur, maar een licht modern interieur met kleine tafeltjes. Geen pizzeria maar een echt Italiaans restaurant wil Piccola Italia zijn, dat is duidelijk. “De Italiaanse keuken biedt namelijk oneindig veel meer dan alleen pizza en pasta”, vindt eigenaar Sandro Tidili die van zijn restaurant z'n hobby heeft gemaakt. Overdag is hij importeur van exclusieve Italiaanse levensmiddelen. Piccola Italia biedt elke maand een vrijwel nieuwe kaart. Op het moment bijvoorbeeld gemarineerde tonijn op een bedje van seizoensla met een heerlijke dressing (ƒ 18,50). Het restaurant biedt een driegangenmenu vanaf ƒ 40.

Leeuwarden

Antonio, Uniabuurt 6 (Ossekop), Leeuwarden. Tel 058-125501.

Wie in een ouderwets kitscherig pizzeria-interieur lekkere pizza's wil eten moet naar Pizzeria Antonio - de eerste in Friesland - in het hartje van Leeuwarden. Chianti-mandflessen aan de muur en dikke wit gestucte muren moeten de gasten een 'warm, gezellig' gevoel geven. Eigenaar Antonio Meloni biedt keus uit meer dan 120 verschillende pizza's in groot en klein formaat: zoutloos, bedekt met krab en paling en een individuele 'combineer'-pizza. Prijzen van ƒ 12,00 tot ƒ 26,00.

Maastricht

Mediterraneo, Rechtstraat 73, Maastricht. Tel 043-255037. Woensdag gesloten.

In een straal van honderdvijftig kilometer rond Maastricht zijn tientallen Nederlanders, Belgen en Duitsers verslaafd aan de truffel. Dat is het werk van Pino Melani uit Carrara, die vier jaar geleden Mediterraneo in Maastricht opende. Voortreffelijk authentiek Toscaans eten in een huiskamerrestaurant met 35 couverts.

Op de speciale truffelkaart staat in de winter pasta met zwarte truffel voor ƒ 30,- en in de herfst pasta met witte truffel voor ƒ 40,-. Het menu wordt bepaald door het aanbod van de markt (vooral die van Luik en Brussel) en kan dus van dag tot dag wisselen. Wie het menu van deze week - carpaccio van zalm en zeeduivel, tagliolini met shi-take, zeeduivelstaart, sorbet, zuiglam op z'n Florentijns en dessert (samen voor ƒ 89,-) - wil proeven, had drie weken geleden moeten reserveren. Na de TEFAF-beurs wordt het weer wat rustiger. De wijn- en grappakelder wordt regelmatig bijgevuld door Pino's zwager Giancarlo Gorelli, een van de beste producenten van Brunello di Montalcino.

Rotterdam

Da Felice, Herenplaats 93, Rotterdam. Tel 010-4147705.

Deze Italiaan propageert behalve pizza en pasta verschillende soorten olijfoliën. Kenmerkend, aldus de speelse gastheer, voor de 'Etruskische keuken'. Hij heeft een haat-liefde verhouding met Nederland. Is namelijk al voor de vierde keer uit Italië teruggekomen. Probeert bezoekers nu al te strikken voor de door zijn dochter georganiseerde olijfolie-reizen naar Toscane in november en december, waarbij het consumeren van truffels niet wordt overgeslagen. Serveert voor liefhebbers kwarteltjes met polenta (maïskoek) en natuurlijk 'pikante' olijfolie. Hetgeen op de darmen een bruisend effect kan hebben. Maar met een afsluitende grappa, Fior di Vite (bloem van de wijngaard), kan een en ander snel te niet worden gedaan. Prijzen (excl drank) van voor-, hoofd- en nagerecht: ca ƒ 40,-.Lux, 's Gravendijkwal 133, Rotterdam. Tel 010-4762206.

In heel Rotterdam beroemd om zijn trolley met voorgerechten. Voor ƒ 13,50 en ƒ 23,50 kun je er resp vier en zeven uitkiezen. Overheerlijke aubergine, geitekaas in olie en funghi bijvoorbeeld. Weekmenu voor ƒ 35,-: geroosterd brood met olijvenpasta vooraf, vlees of vis, en een ruime keuze uit nagerechten. Verse pasta's zijn ook als hoofdgerecht verkrijgbaar. Geen pizza's. Lux is modern en koel ingericht, is niet groot, dus reserveren is aangeraden.

Utrecht

Domus Florentina, Oudegracht 134, Utrecht. Zondags gesloten. Tel 030-331100.

De beste Italiaan van Utrecht, althans volgens een van de broertjes Fagel. Domus Florentina bestaat al vijftien jaar, maar de bediening kenmerkt zich nog door een vertederende eenvoud. Met de Entrecôta alla Chef (bedekt met champignons gedrenkt in cognacsaus) à ƒ 30,- is inderdaad niets mis, maar de ober wenst je al voordat de maaltijd is opgediend een smakelijk eten en het digèstive wordt zonder de bestelde koffie geserveerd. Ook de Portafoglio dello chef (kalfsvlees met rauwe ham, bel paese-kaas en marsala-saus voor ƒ 33,-) is aan te raden. Dertig pizza's verkrijgbaar, tussen de ƒ 15,- en ƒ 20,-.

Wijde Wormer

Mario, Neck 15, Wijde Wormer. Ma gesloten. Inl 02990-23949.

Bekend als de beste Italiaan van Nederland. Sinds 24 jaar kookt Mario Uva Italiaans voor de liefhebber in dit dorp boven Amsterdam. Er is iedere dag een ander menu van 7 of 8 gangen (ƒ 95, incl aperitief); 4 of 5 gangen is ook mogelijk en de prijs gaat dan vanzelfsprekend omlaag. Voor Mario is elk gerecht een specialiteit, dus iets aanbevelen kan hij niet. Hij kookt op het seizoen; bezoekers kunnen deze dagen een zuiglammetje verwachten met morilles, gevulde artisjok, aardappeltjes met lamszwezerik, een parelhoenborstje of een vispastei met tarbot. Het dessert is steeds gemengd; tiramisu met fruit, fruit met ijs. In het ernaast gelegen restaurant Grappolo serveert Mario à la carte. “Geen pizza, dat is te gemakkelijk.”

  • Lucette ter Borg
  • Margot Poll
  • Markus Meulmeester
  • Ward op den Brouw
  • Bert Determeijer
  • Edith Schoots
  • Annet van Eenennaam
  • Jacques Herraets
  • Karin de Mik
  • Heiko Jessayan
  • Mmv Bas Blokker
  • Frank Poorthuis