IJshockeyfans eindelijk met bier en zware shag het ijs op

TILBURG, 17 MAART. De woorden van de speaker waren tevergeefs. Zijn oproep aan de “lieve supporters” van Tilburg werd zelfs met hoongelach ontvangen. Hoezo “alsjeblieft” blijven zitten waar je zit als jouw club ijshockeykampioen van Nederland is geworden? Dan wil je maar één ding: met een glas bier in de ene en een sigaretje in de andere het ijs op en samen met de spelers delen in de feestvreugde.

Voor het eerst in achttien jaar mocht Tilburg Trappers gisteravond de kampioensbokaal weer in ontvangst nemen. De Brabanders beslisten in een met 4500 toeschouwers tot de nok toe gevulde Pelikaanhal in Tilburg de 'best of seven' tegen Geleen door met 3-2 te winnen. Daardoor kwam de totaalscore op een beslissende 4-2 en mag de club vandaag voor een officiële ontvangst zelfs naar het stadhuis.

Ijshockey leeft in Tilburg. De Trappers hebben een grote jeugdafdeling en thuiswedstrijden van het 'eerste' worden gemiddeld door ruim 1.800 toeschouwers bezocht. Dat is veel, omdat bij de meeste duels door het zwakke niveau van de nationale competitie van spanning absoluut geen sprake is. Een overwinning met dubbele cijfers was eerder regel dan uitzondering.

Voor Geleen, dat als favoriet aan de duels tegen Tilburg was begonnen, kwam de nederlaag hard aan. De club stond voor de derde keer in successie in de finale van de play-offs, maar moest net als de afgelopen twee jaar met de troostprijs genoegen nemen. Eerder dit jaar ging de finale om de nationale beker (eveneens tegen Tilburg) ook al verloren.

De Limburgers verspeelden hun kansen op de titel niet gisteravond maar afgelopen zondag. Toen werd het thuisduel tegen Tilburg, dat als enige club in Nederland een fulltime trainer in dienst heeft, verrassend met 5-3 verloren.

In de wedstrijd van gisteravond, waarin net als in de voorgaande duels van technisch hoogstaand ijshockey geen sprake was, kwamen de Trappers in de eerste periode door twee doelpunten van Livingston op voorsprong. Toen halverwege het tweede speldeel Van Gerwen de marge op een verschil van drie bracht, leek het duel beslist. Na het eerste kampioenslied zongen de 4.000 supporters van de thuisclub op de klanken van een gewoonlijk bij padvinders populaire deun vervolgens “en we zwaaien met z'n allen naar Geleen”. Maar het zwaaien was van korte duur. De zware shag werd weer uit de broekzak gehaald nadat Geleen binnen enkele minuten door treffers van Raymond en Hartogs de spanning in het enerverende duel had teruggebracht. Hoewel beide teams in de resterende 25 minuten nog enkele kansen kregen, ontbrak de nauwkeurigheid bij het afmaken. Verwonderlijk was dat nauwelijks: na zes kampioenswedstrijden in twee weken tijd zat het gros van de spelers er conditioneel doorheen.

Tilburg zal Nederland door de overwinning volgend seizoen vertegenwoordigen in het Europa Cup-toernooi. Maar de club wacht waarschijnlijk meerdere optredens in internationaal verband. De nationale bonden van Nederland, Denemarken, Frankrijk en Engeland bespraken gistermiddag in Brussel plannen voor een internationale competitie om de zogenaamde Atlantic Cup. Dat toernooi, waaraan wordt deelgenomen door meerdere topploegen uit de vier deelnemende landen, zou al voor aanvang van de nationale competitie moeten beginnen. Naast Tilburg wordt Nederland vertegenwoordigd door Geleen. Een schrale troost voor de Limburgers, die gisteravond na het laatste fluitsignaal niet wisten hoe snel zij het ijs moesten verlaten.

    • Paul de Lange