Hogesnelheidstrein (2)

Er rijden op dit moment per etmaal geen 23 treinen naar Parijs, zoals gemeld in het artikel over de aan te leggen hoge-snelheidslijn naar Amsterdam, maar maximaal elf. Daarnaast zijn er twee Beneluxtreinen heen en twee terug waarmee men met overstappen in Brussel naar Parijs kan reizen. Van de doorgaande treinen stopt er geen enkele in Schiphol, de Beneluxtreinen doen dat wel.

Het is verder niet logisch om de kortste reistijd van Amsterdam naar Parijs (5 uur 21) te vergelijken met de langste (8 uur 43). Die laatste tijd heeft namelijk betrekking op de nachttrein, die men expres niet te laat wil laten vertrekken en zeker ook niet te vroeg wil laten aankomen. Vermeldenswaard is overigens nog dat terwijl de meeste treinen nu in iets meer dan een uur van Amsterdam naar Rotterdam rijden, er in 1914 een non-stop verbinding per stoomtrein via Breukelen-Harmelen-Gouda bestond die er maar 55 minuten over deed.

    • S.J.J. de Jongh