Goede resultaten steun in de rug voor hogere beurs

AMSTERDAM, 17 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen de aandelenkoersen. Van Wall Street en de Amerikaande dollar, die beide vrijwel niet waren veranderd, ging weinig uit.

AMSTERDAM Volgens handelaren bevestigen de tot nu toe gepubliceerde jaarcijfers de forse koerswinsten in de tweede helft van vorig jaar. De Amsterdam EOE-Index, die gisteren sloot op 425,24 punten, noteerde omstreeks het middaguur 1,25 punt hoger. “Veel van de resultaten zijn beter dan verwacht en de voorspellingen zijn optimistischer dan een jaar geleden”, aldus een handelaar. De goede resultaten van de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier waren hiervan een illustratie. Desondanks daalde de koers van Elsevier, die gisteren sloot op 181,70 gulden, met ruim drie gulden. VNU daarentegen steeg 1,70 gulden tot 183,20 gulden, terwijl Wolters Kluwer twee dubbeltjes moest afstaan op 117 gulden.

De koers van ABN Amro reageerde nauwelijks op het bericht in de Belgische krant De Standaard dat de Nederlandse bank een bod heeft gedaan op het staatsbelang van 50 procent in de industriële kredietbank NMKN-SCNI. ABN Amro deed er twee dubbeltjes bij op 69,20 gulden.

In de internationale sector was de stemming prijshoudend. Alleen Akzo zakte 1,30 weg naar 225,30. Unilever, die van de Europese Commissie onder voorwaarden toestemming heeft verkregen voor uitbreiding van haar ijsbelangen in Frankrijk, ging 90 cent omhoog naar 209,60 gulden. Philips deed het 70 cent beter op 55 gulden en Koninklijke Olie voegde een daalder aan de koers toe en kwam op 200,10 gulden te staan.

De financiële waarden noteerden hoger. Aegon steeg 90 cent op 96,90, Amev twee kwartjes op 78,10 en ING 30 cent op 85,30 gulden.

De brouwers lieten een verdeeld beeld zien. Grolsch, dat gisteren in een toelichting op de jaarcijfers hoog opgaf van de samenwerkingsverbanden in Engeland en Duitsland, verbeterde 4,50 gulden ofwel ruim 9,5 procent in koers tot 54,50 gulden. Heineken daarentegen moest het stellen met een verliesje van 40 cent op 231,70 gulden.

In het segement van de industrie-aandelen sprong Stork eruit met een stijging van 1,80 of 3,9 procent tot 48 gulden. De machine-onderneming ziet de toekomst weer rooskleurig in. Kopieermachinefabriek Océ-van der Grinten noteerde 3 gulden, ofwel 3,6 procent, hoger en noteerde 85,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren met klein verlies gesloten. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3848,15 punten, 1,44 punt lager dan het slot van de voorgaande dag. De omzet bedroeg 307 miljoen aandelen na 304 miljoen op dinsdag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio beheersten winstnemingen de hele dag de handel. Bij de Nikkei-index van 225 fondsen bleef de daling desondanks beperkt tot niet meer dan 85,61 punten naar 20.592,16 punten. Handelaren wezen op de vooruitzichten voor de Japanse aandelen die goed blijven.