'Feyenoord heeft de kwestie netjes opgelost'

HOORN, 17 MAART. Zelfs zijn vader maakt in een toespraakje een toespeling op 'de affaire'. Velen zijn hem op dat moment voorgegaan. Het feestvarken lacht voor de zoveelste keer mee. 'Maar het kan ook te gek worden', zie je hem denken. Gisteravond opende Ronald Schouten - samen met een vriend - in Hoorn 'Dean & Deluca', een trendy kledingzaak. Vorig jaar zomer liep hij als voetballer van de Helderse selectie een gebroken kaak op in de inmiddels beruchte oefenwedstrijd tegen Feyenoord. Toegebracht door een altijd onbekend gebleven speler van de Rotterdamse vereniging.

'Schouten financiert zijn ondernemersactiviteiten met het smartegeld dat hij van Feyenoord kreeg', heette het al snel in de volksmond, toen de opening van de winkel werd aangekondigd. Een krant in de regio bracht de suggestie zelfs als onweerlegbaar feit.

“Ach, als ik een fiets koop, zegt iedereen dat die door Feyenoord is betaald”, meesmuilt de 23-jarige inwoner van het Noordhollandse Nibbixwoud. “Het klopt dat ik een bedrag van Feyenoord heb gekregen. Hoeveel dat was, heb ik nooit bekend gemaakt. En dat zal ik ook nooit doen. Het was voor inkomstenderving, want ik heb natuurlijk een tijdje niet kunnen werken. En een soort schadevergoeding. Ik hou per slot van rekening m'n hele leven een litteken.” Hij toont het rode streepje op zijn kaak, dat hem altijd zal helpen herinneren aan het uit de hand gelopen oefenpotje. “Ik stond op dat moment net in de belangstelling van een paar profclubs. Maar ja, door die kaak heb ik zeven of acht weken niet gevoetbald.”

Welke verenigingen interesse in hem toonden, wil de voormalige jeugdspeler van AZ niet zeggen “Wat voor zin heeft het daarover nog te praten? Het waren in ieder geval geen Nederlandse clubs.” Ook over de nasleep van de affaire en de merkwaardige rol die Feyenoord daarbij speelde, wenst hij kort te zijn. “Ik heb een verklaring afgelegd bij de tuchtcommissie van de KNVB. Aangifte bij de politie heb ik nooit gedaan. Ik ging er vanuit dat de dader geschorst zou worden en dat was voor mij genoeg.” Dat Feyenoord dwars tegen alle getuigenverklaringen in de onbekende wisselspeler Esajas als boosdoener aanwees en op die manier vedette Van Gobbel buiten schot probeerde te houden, wekt evenmin Schoutens woede. “Wat had ik er aan gehad, als de rechter iemand had gestraft? Ik vind dat Feyenoord het netjes heeft gedaan met die schadevergoeding. Voor mij is de zaak daarmee afgedaan.”

Schouten voetbalt inmiddels al lang weer. En met succes. Afgelopen zondag scoorde hij een belangrijk doelpunt voor eersteklasser HRC uit Den Helder. Zijn alle profvoetbal-aspiraties verdwenen? “Niet helemaal. Maar ik ga niet voor een minimumloon bij een willekeurig eerste-divisiecluppie spelen. Door al dat gedoe ben ik toch gaan nadenken. Eerst wil ik zorgen dat de zaak gaat lopen. Daar heb ik voor geleerd en dat heb ik altijd gewild.”