Extremistische terreur verwenst op begrafenis Algerijnse dramaturg

ALGIERS/ PARIJS, 17 MAART. Enkele duizenden mensen hebben gisteren in de Algerijnse stad Oran de begrafenis bijgewoond van de dramaturg Abdelkader Alloula. Deze werd donderdag in Oran, waar hij directeur was van een theater, neergeschoten en overleed in de nacht van zondag op maandag in een Parijs militair ziekenhuis. De moordaanslag op Alloula wordt toegeschreven aan moslim-extremisten, die reeds vele intellectuelen hebben vermoord.

Onder de aanwezigen bevonden zich Redha Malek, de premier van Algerije, en Salim Saadi, de minister van binnenlandse zaken. De menigte scandeerde leuzen als “Algerije, vrij en democratisch” en “Alloula, we zullen ons leven offeren om je te wreken”. Plaatselijke notabelen hadden de bevolking in een schrijven opgeroepen bij de begrafenis aanwezig te zijn om “te protesteren tegen de barbaarsheid”. Alloula was de eerste prominente vertegenwoordiger van de Algerijnse theaterwereld die het slachtoffer is geworden van de golf van terreur die Algerije sinds twee jaar overspoelt.

Gisteravond hebben ongeveer vijfhonderd mensen in Parijs geprotesteerd tegen de terreur van moslim-extremisten in Algerije. Onder de aanwezigen bevonden zich de theaterregisseur Ariane Mnouchkine, de socioloog Pierre Bourdieu en de filmmaker Bertrand Tavernier. De demonstratie was georganiseerd door het Internationale Comité voor Steun aan Algerijnse Intellectuelen (CISIA).

Algerijnse veiligheidstroepen hebben sinds vrijdag 57 moslim-extremisten doodgeschoten. Dit heeft het officiële Algerijnse persbureau APS gisteren bekendgemaakt. Bij het getal van 57 waren de 24 moslim-extremisten die na een massa-ontsnapping uit een Algerijnse gevangenis afgelopen vrijdag door veiligheidstroepen werden doodgeschoten, niet meegeteld. In de bekendmaking van het persbureau werd niet gerefereerd aan de massa-ontsnapping, waarbij ten minste 900 gedetineerden losbraken uit de zwaarbewaakte Tazoult-gevangenis ten westen van de hoofdstad Algiers na een aanval van gewapende moslim-extremisten. Van de 57 moslim-extremisten werden er 39 door de veiligheidstroepen gedood in of in de nabijheid van de Algerijnse hoofdstad Algiers. (Reuter, AFP, AP)