DAF-Trucks boekt verrassende winst van 10,8 miljoen

EINDHOVEN, 17 MAART. Vrachtwagenproducent DAF Trucks heeft vorig jaar een winst geboekt van 10,8 miljoen gulden op een omzet van 1,3 miljard gulden. President-directeur C. Baan zei vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag niet optimistisch te zijn over de marktontwikkelingen voor 1994. Wel verwacht hij een verdere groei van de omzet en een duidelijk betere winst.

De produktie van vrachtwagens ligt op dit moment tien procent hoger dan de geplande veertig voertuigen per dag, aldus Baan. DAF-Trucks wil weer nieuwe werknemers aantrekken met een tijdelijk arbeidscontract. De voorkeur van het bedrijf gaat uit naar voormalige DAF-medewerkers. Verwacht wordt dat dit aantal kan oplopen tot ongeveer honderd.

Het 'oude' DAF Trucks ging vorig jaar failliet nadat de markt voor bedrijfswagens was ingestort. Na een geruchtmakende faillissementsafwikkeling herrees een nieuw en sterk afgeslankt DAF met aanzienlijk minder werknemers.

De nieuwe onderneming kampt nog steeds met een krimpende markt. In zijn toelichting zei directeur Baan dat vorig jaar in West-Europa een marktaandeel werd gehaald van 6,8 procent tegen 8,8 procent in de truck-klasse vanaf zes ton totaalgewicht. Deze daling is het gevolg van de marktontwikkelingen èn van een stringent beleid om een zo goed mogelijk prijsniveau te halen. Ten opzichte van 1992, waarin ruim 253.000 trucks in de klasse boven de zes ton totaalgewicht werden geregistreerd, daalde de markt in West-Europa met bijna 22 procent tot een kleine 198.000. DAF-Trucks had eind 1993 3.445 medewerkers in dienst, van wie 2.416 in Nederland, 813 in België, 122 in het Verenigd Koninkrijk en 94 in de rest van Europa.

Baan zei dat DAF Trucks een zelfstandige onderneming kan blijven, maar dat uitbesteding en/of samenwerking - bijvoorbeeld op het gebied van componenten - de onderneming strategisch kan versterken en een bredere basis kan verschaffen.

De Nederlandse en Vlaamse overheid hebben hun belangen in het bedrijf van 52,2 procent teruggebracht naar een gezamenlijk belang van 49,86 procent. Aandelen die vrijkwamen zijn naar banken, institutionele beleggers en privé-investeerders gegaan. Het eigen vermogen van het bedrijf bedraagt 377,5 miljoen gulden.