Cyrano zegt zondag Broadway vaarwel

AMSTERDAM, 17 MAART. De Broadway-versie van de musical Cyrano wordt zondag, na circa 175 voorstellingen, stopgezet. De show heeft een verliespost van 16 miljoen gulden opgeleverd, waarvan ruim 5 miljoen gulden voor rekening komt van Joop van den Ende Produkties. De rest was op tafel gelegd door de Amerikaanse co-producent, Nederlandse sponsorbedrijven en privé-investeerders als collega-producent John de Mol, platenhandelaar Hans Breukhoven (Free Record Shops), platenproducent Willem van Kooten en diverse artiesten en presentatoren uit de stal van Van den Ende.

De producent wijt de mislukking aan de vijandigheid van de Amerikaanse pers jegens buitenlandse initiatieven en aan het wekenlange slechte weer in New York, waardoor ook de bezoekcijfers van andere shows lager uitkwamen. In de eerste weken na de première, eind november, schommelde de zaalbezetting tussen de 50 en 60 procent. Dat was de meeste weken niet voldoende om de wekelijkse kosten - zaalhuur, salarissen, publiciteit - terug te verdienen. Om de show te helpen, besloot de eigenaar van het Neil Simon Theatre voorlopig geen huur te innen. Daardoor liepen de wekelijkse kosten terug tot circa 200.000 dollar. Maar ook dat bedrag kwam lang niet elke week binnen.

Terug in Aalsmeer riep Van den Ende zijn financiers bijeen voor een nieuwe kapitaalsinjectie. Per aandeel van ƒ 250.000 werd hem ƒ 100.000 extra toegezegd. Daarmee hoopte de producent zijn musical in de roulatie te houden tot in mei de nominaties voor de jaarlijkse Tony Awards worden bekendgemaakt, de theaterprijzen die een belangrijk effect op de bezoekcijfers hebben.

Maar vanaf eind januari liep de kaartverkoop zodanig terug dat de wekelijkse kassa-omzet bleef steken tussen de 120 en 150.000 dollar. In diverse Amerikaanse kranten werd toen al gespeculeerd over een spoedig einde. Eind februari, toen hoofdrolspeler Bill van Dijk terug moest naar Nederland en werd vervangen door zijn Amerikaanse 'understudy', werd zelfs een dieptepunt bereikt van 116.000 gulden.

De komst van de nieuwe hoofdrolspeler Robert Guillaume, vorige week, heeft de show veel extra publiciteit opgeleverd, maar de omzet bleef “teleurstellend”. Volgens Van den Ende was er geen zicht meer op een plotselinge verbetering. Elke week liepen de verliezen hoger op, totdat nu de eerder vastgestelde limiet van 16 miljoen is bereikt.

De show heeft op Broadway in totaal circa 130.000 bezoekers getrokken. Voor de Nederlandse versie van Cyrano, tot eind augustus in Carré in Amsterdam, zijn tot dusver 110.000 kaarten verkocht. Van den Ende zegt nog in gesprek te zijn over Cyrano-produkties in Chicago, Los Angeles, Spanje, Japan, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Israel.