Courier krijgt kans tegen Sampras

KEY BISCAYNE, 17 MAART. De Amerikaanse tennisser Jim Courier speelt morgen tegen zijn belangrijkste rivaal in eigen land, Pete Sampras. Courier won gisteren in de kwartfinale van het toernooi in Key Biscayne in Florida met 6-3 en 7-5 van de Kroaat Goran Ivanisevic. In de halve finale treft hij Pete Sampras, die Courier bijna een jaar geleden verdrong van de eerste plaats van de wereldranglijst.

Sampras schakelde gisteren de Tsjech Petr Korda uit met 6-2, 3-6 en 6-1. Sampras leidt de onderlinge partijen tegen Courier met 9-2 en was de sterkste in de laatste drie ontmoetingen. “Het is lang geleden dat ik hem heb verslagen”, zei Courier, die inmiddels vijfde staat op de wereldranglijst. “Het wordt tijd. Ik ben er klaar voor.”

In de twee andere kwartfinales speelt Andre Agassi tegen Stefan Edberg en Jim Grabb tegen Patrick Rafter. Bij de vrouwen zijn Brenda Schultz, Natalia Svereva, Steffi Graf en Lindsay Davenport doorgedrongen tot de laatste vier.

Sampras en Courier waren vrienden in hun tienerdagen, toen ze beiden trainden op de tennisschool van Nick Bollettieri in Florida. De tweestrijd aan de top heeft hun vriendschap bekoeld, maar beiden genieten van de rivaliteit. Courier was de eerste die doordrong tot de nummer één plaats, maar Sampras versloeg hem op de US Open in 1992, op Wimbledon in 1993 en op de Australian Open afgelopen januari in de halve finale.

“Het is ingewikkelder om tegen Jim te spelen, dan tegen een ander”, zei Sampras, “omdat ik zijn spel door en door ken. Onze rivaliteit zal nog wel enige jaren duren, zolang we beide goed blijven spelen. Onze persoonlijkheden zijn verschillend, we spelen verschillend. Daarom zijn het leuke wedstrijden.”

Sampras, die de grootste puntenvoorsprong heeft op de nummer twee van de ranglijst sinds die lijst bestaat - hij heeft meer punten dan nummer twee Stich en nummer dertien Becker bij elkaar - jaagt op zijn vierde toernooizege dit jaar. Sampras won gisteren gladjes en soepel van Korda, maar liet geen grootse indruk achter op Korda. “Hij speelde niet goed of slecht, maar gemiddeld”, zei Korda. Sampras had zijn antwoord klaar. “Wat wil hij daarmee zeggen over zijn eigen spel”, vroeg de Amerikaan zich af. Sampras begon goed en won dertien van de eerste veertien punten. Hij brak in de derde en vijfde game. Korda verbeterde zijn spel in de tweede set en brak in de achtste game. In de derde set sprintte Sampras naar een beslissende 4-0 voorsprong.

Ivanisevic serveerde uitstekend tegen Courier. Als er punten voor toneelspel te vergeven waren, had Ivanisevic zelfs gewonnen. Hij kopte de bal, kauwde op zijn racket, smeet met zijn racket en sloeg op het net. Maar een groot aantal onnodige fouten nekten de grillige Kroaat. (AP)