Briljante vrije trappen Koeman

ROTTERDAM, 17 MAART. Barcelona heeft de Catalaanse fans voor de tweede maal in vier dagen verwend met een fraaie voetbalshow. De Spaanse landskampioen, afgelopen zaterdag nog met 5-3 te sterk voor Atletico Madrid, versloeg gisteravond Spartak Moskou met 5-1 in de Champions League. De ploeg van trainer Cruijff heeft zich net als Monaco zo goed als zeker geplaatst voor de halve finales van het toernooi voor landskampioenen. De Fransen versloegen Galatasaray in Istanbul met 2-0. In de andere groep is AC Milan na een 1-1 gelijkspel tegen Werder Bremen dichtbij kwalificatie. Een droomfinale tussen de Italiaanse en de Spaanse miljoenenploegen komt steeds dichterbij.

De ruime zege van Barcelona zat er lange tijd niet in. Een groot gedeelte van de eerste helft kwam de thuisclub nauwelijks aan een goede aanval toe. Romario werd stevig aangepakt. Koeman kreeg geen ruimte om van achteruit gevaarlijk op te komen. Zijn vrije trappen schoot hij over het Russische doel. De Rus Karpin maakte al na drie minuten gebruik van een karakteristiek misverstand in de defensie van Barcelona. De verdedigers Nadal en Sergi reageerden te laat.

Spartak stoorde vroegtijdig en speelde achterin positioneel sterk. De club die vorig jaar Feyenoord uitschakelde in het Europa Cup 2-toernooi, leek op weg om het huzarenstukje van stadgenoot CSKA te immiteren. Die club hield Barcelona vorig jaar uit de Champions League, dankzij een 3-2 zege in Nou Camp.

Maar na een half uur scoorde Stoitsjkov tegen. De Bulgaarse ster rondde een strakke voorzet van verdediger Sergi doeltreffend af, 1-1. De resterende tijd voor rust werd Spartak al vast gewaarschuwd voor wat de ploeg nog stond te wachten. Barcelona, spelend in het groen, kreeg via Romario en Stoitsjkov een paar kleine kansen, die onbenut bleven.

In de tweede helft kregen de bijna 100.000 toeschouwers oogstrelend spel te zijn. Als het eenmaal loopt bij Barcelona zijn de doelkansen talrijk. Romario schoot vanuit de draai net naast. Nadal zag een harde kopstoot op de doellijn weggewerkt en Stoitsjkov schoot in het zijnet. Spartak werd steeds meer teruggedrongen. Het hoge tempo zou de Russische kampioen uiteindelijk opbreken.

Na een half uur zorgde middenvelder Amor na voorbereidend werk van Stoitsjkov voor 2-1. De ban was gebroken. Daar waar andere clubs de wedstrijd tactisch uitspelen, probeert Barcelona het publiek nog meer te vermaken. Het is de charme van de ploeg. Kwetsbaar bij vlagen, maar altijd in staat om via individuele acties een hoge score te bereiken.

Gisteravond zou het de avond van Koeman worden. Binnen drie minuten schoot de Nederlandse libero twee vrije trappen achter doelman Gintaras Stauche. De eerste met een curve in de bovenhoek. De tweede hard in de benedenhoek. Zelden is Koemans variatie aan schietmogelijkheden beter geillustreerd. Romario zorgde tien minuten voor tijd nog voor 5-1 uit een penalty, die hij zelf handig had uitgelokt. Koeman kreeg een publiekswissel.

Barcelona speelt over twee weken in Monaco. Beide clubs, die ook een gelijk doelsalo hebben, kunnen het op een akkoordje gooien door gelijk te spelen. In dat geval zijn Spartak en Galatasaray definitief kansloos. Vermoedelijk probeert de thuisclub Monaco toch op winst te spelen. De nummer een uit groep A speelt in de halve finale een thuiswedstrijd tegen de nummer twee uit groep B en ontloopt dan waarschijnlijk AC Milan.

Niet bekend

Porto nam revanche voor de nederlaag die de ploeg twee weken geleden in Brussel leed tegen Anderlecht. Toen werd het 1-0 voor de Belgische kampioen, nu 2-0 voor het thuisspelende Porto. Drulovic en Secretario waren de doelpuntenmakers. Porto heeft na vier duels vier punten, twee minder dan Milan.

Het Duitse Karlsruher SC heeft de halve finales bereikt van het toernooi om de UEFA-beker. Karlsruher, dat eerder PSV, Bordeaux en Valencia uitschakelde won thuis met 1-0 van het Portugese Boavista. De Portugees Sousa schoot in zijn eigen doel. De uitwedstrijd was in 1-1 geeindigd.