Advocaten verdacht van plegen fraude

AMSTERDAM, 17 MAART. Twee advocaten zijn gisteren op last van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) door de politie aangehouden.

O. H. van het Amsterdamse advocatenkantoor Boekel de Nerée en B. van der G. uit Soest worden verdacht van valsheid in geschrifte. De advocaten zouden betrokken zijn bij de afschrijving van 'enige miljoenen' van rekeningen van de - inmiddels failliete - Femisbank naar Zwitserland. Dat zegt de Amsterdamse persofficier van justitie P. Kortenhorst.

Volgens J. Praag Sigaar, kantoorgenoot van H., hebben medewerkers van de FIOD, vergezeld van een officier van justitie en de plaatsvervangend deken van de Orde van Advocaten gisteren op het kantoor van Boekel de Nerée “alleen één dossier ingezien”. “Tezelfdertijd heeft H. zich gemeld bij de FIOD en is daar klaarblijkelijk aangehouden.” Over de reden van de aanhouding was Praag Sigaar niets bekend.

De advocaat van H., de Haagse advocaat Spong, bevestigt dat in het “halve meter dikke” dossier waarvan de FIOD inzage wilde, melding wordt gemaakt van de Surinaamse rijsthandelaar Shyam G. en het overboeken van 17,5 miljoen gulden naar een rekening in Zwitserland.

De aangehouden advocaat H. was de raadsman van de Surinaamse rijsthandelaar die eind augustus 1993 werd gearresteerd door een rechercheteam van de Haagse politie dat onderzoek doet naar criminele activiteiten van Nederlandse en Surinaamse zakenlieden. De rijsthandelaar G. werd valsheid in geschrifte en fraude ten laste gelegd.

De ruim zeventien miljoen gulden waren volgens justitie onttrokken aan het vermogen van de Femisbank en afkomstig uit drugshandel. De rijsthandelaar werd vorig jaar door justitie op vrije voeten gesteld, na betaling van een borgsom van één miljoen gulden.

Op het kantoor van Van der G. onthield men zich van commentaar.