ABN Amro zou azen op Belgisch NMKN

ROTTERDAM, 17 MAART. ABN Amro wordt in België genoemd als een van de bieders op het aandeel van de Belgische overheid in de bank Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN).

Volgens de Belgische krant De Standaard heeft de Nederlandse bank al een bod uitgebracht. Een woordvoerder van ABN Amro gaf vanmorgen geen commentaar op het bericht. Een woordvoeder van NMKN bevestigde dat er een buitenlands bod op de bank, een van de kleinere partijen op de Belgische markt, is gedaan.

De Belgische overheid houdt 50 procent van de aandelen in NMKN, en wil deze verkopen. De woordvoerder van de Belgische bank zei vanmorgen dat een twaalftal binnen- en buitenlandse banken het officiële aanbod door de Belgische overheid, het zogenoemde memorandum of selling hebben aangeschaft. “Van die groep hebben zowel Belgische als buitenlandse kandidaten uiteindelijk een bod uitgebracht.” Op de geconstateerde belangstelling door ABN Amro kon hij niet ingaan. “Wij zijn zelf geen partij in de verkoop. Dit een zaak tussen de eventuele koper en de Belgische overheid.”

Eerder werd bekend dat de Belgische bank Gemeentekrediet samen met enkele regionale investeringsmaatschappijen een bod heeft gedaan, dat wordt geraamd op 3 miljard Belgische franc (150 miljoen gulden) voor de helft van NMKN.

De overige 50 procent van NMKN is aan de beurs genoteerd. De Belgische verzekeraar AG, dat samen met het Nederlandse AMEV het Fortis-concern vormt, heeft 4 procent in NMKN. Fortis bracht vorig jaar een succesvol bod uit op de eveneens geprivatiseerde spaarbank ASLK. Andere houders van grote pakketten NMKN op de beurs zijn er niet. “De kans bestaat dat sommige gegadigden een gering aandeel in NMKN op de beurs hebben gekocht, om later samen met de 50 procent van de Belgische overheid een meerderheid te krijen in de bank”, zei de woordvoerder vanmorgen. Een via de beurs verworven pakket zou minder dan 5 procent moeten bedragen. daarboven zijn aandeelhouders verplciht hun pakket te melden. De koers van NMKN liep op tot 8500 franc. Het bod van Gemeentekrediet wordt geraamd op ruim 7300 franc.

ABN Amro-topman R. Hazelhoff zei vorige week dat de bank plannen heeft voor overnames in Europa. Met name noemde hij België, Frankrijk en Spanje. Hij zei daarbij dat kandidaten voor een overname van een bescheiden omvang zullen zijn, waarvan het balanstotaal de honderd miljard gulden niet overschrijdt.