Zigeunerfamilies trekken weg uit Ede

EDE, 16 MAART. De moord op twee leden van de zigeunergemeenschap in Ede heeft ervoor gezorgd dat bijna alle zigeunerfamilies uit die gemeente hun huizen met onbekende bestemming hebben verlaten.

Van de rond 120 vooral Joegoslavische zigeuners die al sinds de jaren zeventig in Ede wonen, is “nagenoeg niemand meer”, aldus de woordvoerder van de Edese politie. Op 26 februari werd in Aken (Duitsland)het zwaar mishandelde stoffelijk overschot van een 43-jarige zigeuner uit Bennekom aangetroffen. In hetzelfde weekend werd in Luik (België) het stoffelijk overschot van zijn 29-jarig schoonzoon gevonden. Het onderzoek naar de motieven van beide moorden loopt nog en er is volgens Veenendaal nog weinig over bekend. In de zigeunergemeenschap in Ede veroorzaakten de moorden grote opschudding. In korte tijd verlieten bijna alle elf families hun huizen. “Het is een gesloten gemeenschap, we weten niet met welke redenen of waarheen ze vertrokken zijn”, aldus de politiewoordvoerder. Afgelopen weekend werd een huis van een van de laatst overgebleven families in Ede beschoten. Daarbij vielen geen gewonden, maar de uittocht is nu compleet.