Wethouder: 'Subsidie TGA ongemoeid laten'

AMSTERDAM, 16 MAART. Toneelgroep Amsterdam (TGA) moet de volledige subsidie van bijna tien miljoen gulden per jaar behouden als zij met ingang van volgend seizoen verhuist van de Amsterdamse Stadsschouwburg naar het zogenaamde Transformatorhuis op het voormalige Westergasfabriekterrein. Dat stelt wethouder Bakker van kunstzaken voor in een brief aan de commissie Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam. Hij schrijft aanvankelijk wel van plan te zijn geweest het gezelschap geld af te nemen ten gunste van de Stadsschouwburg, maar 'uit overleg' is hem duidelijk geworden dat die maatregel 'niet haalbaar' is. De gemeenteraad neemt vóór de zomer een definitief besluit.

Zestig procent van de subsidie voor TGA komt voor rekening van de gemeente Amsterdam, het overige bedrag komt van het ministerie van WVC.

Sinds haar oprichting in 1987 is Toneelgroep Amsterdam hoofdbespeler van de Stadsschouwburg. Tot op heden huurt het gezelschap het gebouw 90 dagen per jaar. Door het vertrek ontstaat een 'gat' van maximaal 50 speeldagen in de programmering van de schouwburg, dat het volgend seizoen echter al is opgevuld. In het seizoen 1995/'96 is dat nog niet het geval. Om de Stadsschouwburg tegemoet te komen heeft TGA zich in principe bereid verklaard in dat seizoen een extra produktie in het gebouw uit te brengen, waardoor het gezelschap in totaal minimaal 45 speelbeurten zou vervullen.