Visitekaartjes voor agenten in Rotterdam

ROTTERDAM, 16 MAART. Rotterdamse politieagenten mogen binnenkort bij een proces-verbaal ook een visitekaartje afgeven. Het regiokorps Rotterdam/Rijnmond hoopt dat de politie met de visitekaartjes “uit de anonimiteit treedt”, aldus een woordvoerder. “We geven hiermee aan dat we klantvriendelijkheid en omgevingsgerichtheid serieus nemen.”

Tot dusver beschikt alleen leidinggevend personeel in Rotterdam over visitekaartjes. “Maar het is toch merkwaardig dat juist de agenten die contact hebben met de mensen op straat geen visitekaartje kunnen afgeven”, zegt de woordvoerder. Wel hadden agenten kaartje waarop ze hun naam en telefoonnummer op hun werk zelf konden invullen.

De Rotterdamse agenten mogen zelf beslissen in welke gevallen ze hun visitekaartje daadwerkelijk overhandigen. Ook worden de agenten niet verplicht hun privé-nummer op het kaartje te vermelden.

“Natuurlijk hoeven ze hun visitekaartje niet te overhandigen aan heroïnetoeristen of drugsdealers. In praktijk weet een agent uitstekend wie het kaartje wel of niet krijgt. Het is meer de bedoeling dat burgers weten wie ze moeten aanspreken als agenten op bezoek zijn geweest na een inbraak of als er proces-verbaal is opgemaakt bij een aanrijding. Mensen hebben er vaak behoefte aan dezelfde agent te spreken met wie ze het eerste contact hadden. Of ze geven het bijvoorbeeld aan een opbouwwerker in een jeugdcentrum, zodat die weet wie hij moet bellen als er moeilijkheden zijn”, zegt de woordvoerder.

In het verleden beschikten ook de agenten van de Algemene Verkeersdienst over eigen visitekaartjes.