Tennisster Schultz voorspelt overwinning in dagboek

KEY BISCAYNE, 16 MAART. De strafregels hielpen. De Nederlandse tennisster Brenda Schultz blaakte vooraf al van werklust en zelfvertrouwen. In haar dagboek schreef ze voor de partij tien keer: 'Ik ga haar verslaan. Ik ben beter. Ik ben beter.'

Schultz overleefde vijf matchpoints en boekte de mooiste zege in haar loopbaan. Ze versloeg gisteravond in Florida de Spaanse nummer twee van de wereld, Arantxa Sanchez-Vicario, met 1-6, 7-6 en 6-3. Ze plaatste zich daarmee voor halve finale van het toernooi in Key Biscayne, het sterk bezette 'vijfde grand-slam'-toernooi. “Ik ga voortaan alles opschrijven”, zei Schultz na afloop.

In de halve finales speelt de 23-jarige speelster uit Heemstede tegen Natalie Zvereva uit Wit Rusland die de Tsjechische Jana Novotna met 7-6 en 7-6 versloeg. In de andere halve finale staan Steffi Graf en de Amerikaanse tiener Lindsay Davenport.

Schultz is de enige van de tien mensen sterke Nederlandse afvaardiging in het toernooi. Paul Haarhuis verloor gisteren in de achtste finales met 7-6 (7-2) en 6-1 van Stefan Edberg. Jan Siemerink, die eerder Ivan Lendl uitschakelde, ging met 6-4 en 6-1 ten onder tegen Jim Courier.

Voor Schultz zag het er aanvankelijk somber uit. De eerste set verloor ze kansloos en in de tweede leek de Spaanse, die het toernooi in Florida vorig jaar won, de tie-break met speels gemak te winnen. Sanchez gaf in de tie-break een 6-1 voorsprong uit handen. De 1.88 lange Schultz boog de hopeloos lijkende achterstand om in een setwinst van 8-6.

Terwijl Schultz - die de seizoenstart in Australië oversloeg om zich ontspannen voor te bereiden in Miami - meestal zelf 'gewonnen' partijen uit handen geeft, was het ditmaal Sanchez-Vicario die instortte. De kleine Spaanse stapelde fout op fout. “Ik heb één van de beste speelsters van de wereld verslagen. Ik kan niet ontevreden zijn, maar het is ongelooflijk”, zei Schultz, die 42ste staat op de ranglijst. “Na de eerste set gaf ik me geen schijn van kans meer. In de tie-break evenmin.”

Steffi Graf, die al dertig partijen op rij gewonnen heeft zonder een enkele set af te staan, is de lachende derde. Met de als tweede geplaatste Sanchez-Vicario verdwenen ook de nummers drie en vier van de plaatsingslijst uit het toernooi: Sabatini en Novotna. Sabatini struikelde in één uur over de 17-jarige Lindsay Davenport: 6-1 en 6-2. Ze heeft sinds haar winst in de Open Italiaanse 1992 in Rome geen toernooi meer gewonnen.

De aanvallend en agressief spelende Schultz was blij dat ze door de Amerikaanse pers meteen tot een van de broodnodige nieuwe gezichten in het vrouwentennis werd gebombardeerd. Tennis heeft meer opwinding nodig, vond ook Schultz. “Toen ik jong was, vond ik het altijd heerlijk om Jimmy Connors en Ilie Nastase te zien spelen. Die zorgden voor show op de baan. Dat is wat tennis nu mist. Ik zou het graag veranderen, maar dat wordt moeilijk. Ik moet eerst winnen om de mensen te laten denken: 'Ja, zo kan het ook'. Als ik verlies, zegt men: 'Leer je eerst maar eens concenteren'.”