Straf hasjhandelaar fors verminderd

ALKMAAR, 16 MAART. Een 42-jarige man uit Alkmaar zal een veroordeling tot vijftien jaar celstraf wegens drugshandel verminderd zien door toepassing van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (Wots).

Dat is gisteren gebleken tijdens een zitting van de Alkmaarse rechtbank. De man werd in Canada veroordeeld tot de lange celstraf wegens de invoer van 49.000 kilo hasj. Hij vroeg en kreeg van de Canadese autoriteiten op grond van de Wots toestemming zijn straf in Nederland uit te zitten. In een dergelijk geval moet een Nederlandse rechter de straf omzetten in een vonnis naar Nederlandse maatstaven. Voor hasjsmokkel geldt in Canada als minimum straf zeven jaar, als maximum levenslang. In Nederland kan hooguit vier jaar worden opgelegd. Officier van justitie G. Botman eiste voor de Alkmaarse rechtbank de maximale straf om het Canadese vonnis zoveel mogelijk te respecteren. Zelfs wanneer de rechtbank die eis zou volgen, zal de man na aftrek van voorarrest en voorwaardelijke invrijheidstelling slechts enkele weken in de gevangenis blijven.