Spelers PSV berusten in ontslagprocedure

EINDHOVEN, 16 MAART. PSV gaat schoon schip maken. Binnenkort zullen de ontslagaanvragen de deur uitgaan voor een groot aantal spelers. Het gaat daarbij vooral om de routiniers van wie aan het einde van het seizoen de contracten aflopen. Erwin Koeman, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Jan Heintze en Wim Kieft kregen gisteren van manager Frank Arnesen te horen dat zij niet passen in het nieuwe PSV dat het bestuur voor ogen heeft. Volgens voorzitter Willem Maeyer moet er deze zomer een aanvallend, herkenbaar en technisch hoogstaand elftal worden samengesteld dat weer mee kan doen op het hoogste niveau. De handleiding die daarvoor klaarligt heet: 'Scenario 1994-1995, opnieuw naar de top'. Op 23 maart zal het personeel van PSV worden geïnformeerd over de plannen.

Naast de routiniers ziet PSV het liefst dat ook Lamptey, Ellerman, De Jong en Kalusha vertrekken. Juul Ellerman krijgt waarschijnlijk een verlaagde aanbieding als er geen belangstelling voor hem is. Voorzitter Willem Maeyer streeft naar een evenwichtige selectie met een groep jongeren, een aantal profs uit de categorie tussen de 23 en 27 jaar en enkele routiniers. De nog aan te trekken PSV'ers moeten in eerste instantie creatieve voetballers zijn. Geen houterige spelers, maar artiesten van het type Romario. Om het imago van zijn club een ander aanzien te geven is Maeyer bereid geld te lenen.

In een interview in het Eindhovens Dagblad geeft hij voor het eerst toe dat er de afgelopen jaren beleidsfouten zijn gemaakt. “Mijn voorganger Jacques Ruts verdient alle respect en zelfs een standbeeld voor het stadion dat hij heeft achtergelaten. Maar ik heb geen respect voor het elftal dat er onder zijn verantwoording en die van Ploegsma is gekomen. Het roer had veel eerder om gemoeten. Er is te weinig aandacht besteed aan voetbalzaken en te laat aan de toekomst gedacht. Je kunt niet drijven op zes of zeven ervaren krachten van boven de dertig”, aldus de crisismanager.

Over de positie van trainer Aad de Mos blijft Maeyer vaag. In elk geval krijgt de zo verguisde oefenmeester niet het maximale vertrouwen. Het bestuur heeft zich nog niet uitgesproken over De Mos, aldus Maeyer. Feit is dat de Hagenaar zich dit seizoen zelden conformeerde aan de spelopvattingen van zijn voorzitter. Maeyer sprak al vaker zijn ongenoegen uit over de in zijn ogen te defensieve en te onaantrekkelijke manier van spelen. De herkenbaarheid was natuurlijk ook ver te zoeken, met zoveel verschillende opstellingen. Het aanstellen van Frank Arnesen naast hem als technisch manager, was in feite al een soort motie van wantrouwen. Maeyer heeft zich afgelopen weekeinde bij RKC diep zitten schamen over het spel van PSV. De kans dat de diep gezonken ex-kampioen dit seizoen plotseling nog de geest krijgt is natuurlijk gering, nu een groot aantal ontslagprocedures op gang zijn gezet. Maeyer wil dat op de koop toenemen, maar constateert ook: “Laten we maar eerlijk zijn. PSV zit op dit moment diep, heel diep in de shit. Er zijn geen hoogstandjes, er is geen snelheid, geen verrassing.”

De spelers hebben gelaten gereageerd op de ontslagaanvragen. De meesten hadden het wel zien aankomen gezien de omstandigheden en hun leeftijd. In het ventileren van hun mening zijn ze voorzichtig, om geen olie op het vuur te gooien of boetes op te lopen. Contractueel is vastgelegd dat ze de club niet in diskrediet mogen brengen. Een enkeling reageert nog strijdbaar. Zoals Berry van Aerle. “Teleurgesteld? Natuurlijk, maar 't is niet anders. In feite wisten we wat er gebeuren ging, alleen nu is het definitief. Ik was graag doorgegaan, ik voel me niet versleten, ik ben onlangs door bondscoach Advocaat nog genoemd voor een positie in Oranje. Aan de andere kant: eens moet er een eind aan komen. Daarnaast gaat het momenteel zo slecht, er moest wel iets gebeuren.”

Van Aerle vindt het niet vreemd dat juist de routiniers de schuld krijgen, terwijl zij juist nog voor wat kwaliteit in het team zorgen. “Dat de ouderen de schuld krijgen? Dat lag voor de hand. We zullen in elk geval proberen het seizoen zo goed mogelijk af te maken. Zelfs ben ik bovendien niet het type dat het zo gemakkelijk opgeeft. Daarnaast hoop ik voor de supporters nog wat goed te kunnen maken van een verloren seizoen. Die mensen hebben me al die jaren door dik en dun gesteund. Ik zal ze niet in de steek laten.”